Beheerders
Ontwerper en uitvoerder
Initiatiefnemer en coördinator
Natuurliefhebber met groene vingers
Tuinprinces en onkruidverdelger
Het beheer van het Schrieverswold bestaat uit het bijhouden van de mulchlaag, de eerste jaren moet die ongeveer 15 centimeter dik zijn. Daarnaast zijn er nog belangrijke beheertaken, bijvoorbeeld het verwijderen van overwoekerend onkruid en het monitoren van de biodiversiteit voor zover dat mogelijk is. Mogelijk waaien er soms bomen om of breken er takken af. Ook dan zullen wij beperkt ingrijpen. In principe zullen wij alles wat in het kleine bos groeit ook in het kleine bos achterlaten, gevallen takken, bladeren etc.
Tijdens de voorbereiding en aanleg van het Schrieverswold hebben wij diverse knaagdieren en vogels gezien, zo komen regelmatig uilen in het Schrieverswold. Met de aanleg en goed beheer hopen we op nog meer van dat moois.
Wij zijn geen biologen of deskundigen op het gebied van flora en fauna, wij kunnen er echter wel erg van genieten. Het doel is om het Schrieverswold door te laten groeien in de rest van de tuin en de biodiversiteit van onze omgeving te verhogen. Inheemse bomen en struiken die wij over hadden op de plantdag hebben wij in de rest van de tuin aangeplant. Daarnaast stonden er al een 30-tal inheemse bomen zoals essen, elzen, lindes en wilgen.
In de tuin zijn extra nestkasten geplaatst en wij hebben naast de bestaande boomgaard ook nog nieuwe fruitbomen en notenbomen aangeplant.
Vrijwilligers plantdag
- Sterre
- Suzan
- Ridzert
- Guido
- Monique
- Henk
- Job
- Robin
- Inez
- Ronald
- Imke
- Nina
- Martina
- Bram
- Pien
- Maartje
- Christiaan
- Alex
- Steven
- Jill
- Teus
Meegewerkt aan het verhogen van de biodiversiteit :-)
Groener is altijd goed
Helemaal te gek, een eigen bos!
Mooi om vrienden te kunnen helpen
Fijn om mee te helpen aan een groener Groningen!
Dit was een heel tof project, over 10 jaar weten we of het geslaagd is
Mijn moeder heeft vaak waanzinnig goede ideeën…
Hard gewerkt met zijn allen en wat een mooi resultaat!
Het Hogeland in Grunn wordt groener
Met familie, vrienden en een aantal Junior Rangers van het IVN is het Schrieverswold aangeplant. De voorbereidingen en grondbewerking zijn uitgevoerd door de beheerders van het Schrieverswold. Op de plantdag waren er ongeveer 20 personen om te helpen bij het planten van de bomen, struiken en heesters.
De organisatie van het aanplanten van een klein bos is best een hele klus gebleken. Sven, Ronald en Astrid zijn daar bijna twee maanden mee bezig geweest.
De coördinatie op de plantdag zelf is ook een belangrijk aandachtspunt. De bomen moeten goed verdeeld worden over de plantvakken. Iedereen moet zijn of haar taak goed kennen en kunnen uitvoeren en er zijn altijd vragen om te beantwoorden.
Zonder alle vrijwilligers was het nooit gelukt om alle planten op tijd (vlak na de grondbewerking en voor de vorst) goed in de grond te zetten.
De toekomst
Nu zal de nieuwe aanplant in het Schrieverswold de komende 10 jaar ongestoord groeien. Wij zullen wel overdadige onkruidgroei tegen gaan maar geen grof snoeiwerk toepassen. Hoeveel tijd het beheer van het Schrieverswold gaat kosten is nog niet bekend, dat zullen wij de komende jaren gaan ervaren.
Wij hopen dat wij de komende jaren af en toe kunnen rekenen op de hulp van onze vrijwilligers bij het beheer van het Schrieverswold. Het is natuurlijk ook wel een beetje “ons bos” geworden…
Sponsors
Naast de hulp van de vrijwilligers zijn wij ook gesteund door een aantal bedrijven. Soms door een bijdrage in geld maar ook door de levering van vriendendiensten. Wij hebben deze mooie website gekregen van Wepsaait.nl. Schriever design&concept en ZUTZ hebben bijgedragen door de inzet van hun personeel ;-)
Het IVN heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie naar aanleiding van een prijsvraag die Astrid en Sven hebben gewonnen. Hun idee voor de realisatie van een Tiny Forest® is uitgekozen samen met 19 andere winnaars van de prijsvraag. De prijs was deelname aan de IVN cursus Tiny Forest® plantmethode met een bijdrage voor de realisatie van het Tiny Forest®.