Bospaden maken

31 december 2019

Nu de planten in de grond staan en het wachten is op de groei en bloei zijn we verder gegaan met de aanleg van de bospaden. We hebben een dikke laag houtsnippers aangebracht op alle paden rondom de plantvakken.

Houtsnippers zijn een goede bodembedekker tegen onkruid en ze zorgen ook voor een goede mulchlaag rondom het nieuwe minibos. De houtsnippers lagen op twee grote hopen die we met kruiwagens hebben uitgereden over de bospaden. Het was veel werk en we zijn er twee volle dagen mee bezig geweest, maar het resultaat mag er dan ook wezen.

Door het gebruik van houtsnippers gaan we de groei van gras en ander onkruid tegen rondom het bos. We hopen zo het beheer van het minibos eenvoudiger uit te kunnen voeren. Doordat er rondom de plantvakken makkelijk begaanbare paden zijn aangelegd kunnen we bij nog meer delen van het bos komen om onkruid te verwijderen en licht snoeiwerk toe te passen.

Mulchlaag

In de plantvakken hebben we half november een dikke laag stro aangebracht als mulchlaag. In december hebben we de mulchlaag gecontroleerd en ondanks de wind, regen en de vorst was de mulchlaag nog steeds voldoende. Omdat er een laag rijp op het stro lag hebben we niet meer in de plantvakken gelopen. Door de rijp is het stro vrij hard geworden en als je dan op het stro loopt is er een risico dat de planten kunnen breken.

We hebben nog een hele berg stro over en zullen dat in het komende jaar nog aanbrengen als extra mulchlaag in de plantvakken.

Schrieverswold | Overzicht houtsnippers op tentplaats

Een berg van stro

We hadden 30 kubieke meter stro besteld om mee te mulchen. We hebben echter veel meer stro van de leverancier (een bevriende boer) gekregen. De strobalen lagen verspreid over de tuin en op een aantal plekken moesten de balen weg.

We hebben een nieuwe berg gemaakt van een deel van de strobalen, grondresten en snoeiafval. De stroberg zal een grote composthoop worden. De berg is een mooie onderbreking van de zichlijnen in de tuin. De stroberg is nu bijna twee meter hoog en er is een smal pad aangelegd zodat je straks over de berg kan lopen. De boel moet nu nog lekker begroeien en composteren, wij zijn erg benieuwd naar het resultaat.

Ronald Zötsch

Bekijk de beelden van de voorbereiding, realisatie en ontwikkeling op onze beeldenpagina.

Houtsnippers voor de bospaden | Schrieverswold
Paden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold
Aanleg bospaden met houtsnippers | Schrieverswold
Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold
Schrieverswold | InsectenhuisSchrieverswold | Wereld met blad
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Bospaden maken