Bramen en vogels

20 december 2020

Eind december was er weer een onderhoudsdag voor het Schrieverswold. Niet het Tiny Forest was deze keer aan de beurt maar een strook grond die was verslonden door de bramenstruiken.

Met de bosmaaier en snoeischaren zijn we de bramen te lijf gegaan. Na 3 a 4 uur bramen snoeien en trekken was er weer een strook van +/- 100 vierkante meter terug gewonnen. In het Schrieverswold stikt het nog van de bramen, maar door er steeds een flink stuk van te snoeien hopen we dat het over een paar jaar beter te beheren valt.

Tiny Forest

In het Tiny Forest worden de bramen structureel verwijderd. De planten zijn nu nog te klein en de bramen zouden anders snel het minibos overwoekeren. Verder wordt er nu niet veel gedaan in het Tiny Forest. De mulchlaag is goed op niveau, de bladeren van de planten hebben een eerste kleine natuurlijke mulchlaag gemaakt. De rest van de mulchlaag hebben we eerder al aangevuld met restanten gehakseld tarwestro.

Het minibos is wel heel kaal nu, het ziet er bijna weer net zo uit als bij de aanplant vorig jaar. Maar de takken en sprieten zijn nu wel een stuk gegroeid. De elzen zijn het hardst gegaan, een enkele els is al 3 meter hoog.

Vogels

In de winter kan je altijd zo mooi vogels spotten en tellen. Door de kale takken zie je er veel meer dan in de zomer. Er is nog even snel een vogeltelling gedaan in en rondom het Tiny Forest. De score was al beter dan vorig jaar, maar het tijdstip en het weer waren dan ook heel anders.

Vogeltelling Schrieverswold

Datum/tijd: zaterdag 19 december 2020 van 09:00 – 09:30

Weer: Zonnig, droog, weinig wind

 • 8 x putter
 • 1 x bonte specht
 • 4 x spreeuw
 • 1 x winterkoning
 • 3 x koolmees

Het was leuk om voor het eerst in het Schrieverswold een groep putters (distelvinken) te spotten. Ze zaten niet in het Tiny Forest maar in een iets ouder elzenbosje naast het huis. De putters deden zich te goed aan de elzenproppen en de volgende ochtend waren ze er weer. In de zomer was deze vogelsoort nog niet gespot, een echte wintergast voor deze tuin. Hopelijk kunnen ze zich volgend jaar in de winter goed vermaken in ons Tiny Forest.

Preloader
 • De ontwikkeling is gestart

  Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

  Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

 • Aanleg van de bospaden

  Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

  In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

 • Onkruid wieden en mulchen

  Onkruid wieden en mulchen

  Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

 • Bladluis, rupsen en slakken

  Rupsen in minibos

  In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

 • Een mooie vijvert

  Een mooie vijvert

  In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

 • Bramen verwijderen

  Bramen verwijderen

  Eind oktober was het weer tijd om lekker te snoeien in het Schrieverswold, niet in het Tiny Forest natuurlijk! De bramen waren deze keer weer eens aan de beurt. Er is 75 vierkante meter bramenvrij gemaakt en ’s avonds brandde het lekker op het kampvuur. Sorry voor de CO2…

 • Nog meer bramen gesnoeid

  Nog meer bramen gesnoeid

  En ook weer in december is er een stuk van +/- 40 meter bij 3 meter van de bramen ontdaan. Dit stuk grond was twee jaar geleden gewoon nog begaanbaar maar was inmiddels weer gekaapt door de bramen. We hebben een flinke berg gemaakt die we in het voorjaar gaan verbranden.

 • Zonnige winterdagen

  Zonnige winterdagen

  Eind februari 2021 lag er eerst een pak sneeuw in Nederland en in het weekend daarna werd het zonnig en 17 graden. Dat was een goed moment om flink te tuinieren in het hoge noorden, wederom veel bramen gesnoeid en een mooie compostberg ervan gemaakt. De eerste knoppen zitten al aan de planten, laat het voorjaar maar komen!

 • Maaien en zaaien

  Maaien en zaaien

  Nog net voordat de planten echt gaan groeien hebben we ook een deel van de tuin eens goed gemaaid. De grote graspollen zijn voor het huis verwijderd in de hoop dat meer bloemen en kleine struiken een kans krijgen om zich dit jaar te laten zien. Dit jaar zullen we in de vrijgekomen grasvlaktes ook nog bloemen zaaien en bollen planten bij de boomspiegels.

 • Beperkte snoei

  Beperkte snoei

  In het Tiny Forest is het hoge gras en de tarwe gesnoeid. Door het gebruik van tarwe stro komen er nu nog af en toe wat plukken tarwe naar boven in het minibos. Ook het gras blijft sterk groeien. Door het gras te snoeien krijgen de kleinere planten genoeg licht en zullen die zich beter ontwikkelen. Alleen in plantvak A, het officiële Tiny Forest, is het hoge gras gesnoeid. Verder laten we het bos met rust, geen snoei van de aangeplante planten.

Bekijk de volledige tijdlijn
Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Bramen en vogels