De eerste bodemdierentelling

26 september 2020

Zaterdagmiddag 26 september hebben we voor het eerst een bodemdierentelling uitgevoerd in het Tiny Forest van het Schrieverswold. Eerder hebben we een aantal stoeptegels in het minibos gelegd en een paar tegels in de andere plantvakken. Nu keken we voor het eerst onder de tegels om het bodemleven te bekijken.

Het Tiny Forest in het Schrieverswold is aangeplant in november 2019, de planten zijn al enorm gegroeid en het wordt al een echt minibos. In juli zijn de 5 stoeptegels in de tuin verspreid, onder de tegels is een klein laagje zand gelegd zodat de tegels recht liggen. Omdat de tegelplekken nog redelijk nieuw zijn waren er nog niet veel bodemdieren te spotten tijdens deze telling.

Deze eerste telling is nog niet heel lang uitgevoerd, we hebben de 5 tegelsplekken bekeken in ongeveer 15 minuten. Door foto’s te maken na het optillen van de tegels kunnen we op ons gemak later de diertjes bekijken en tellen. We zien deze eerste telling als een soort 0-meting, we zijn benieuwd of er een toename zichtbaar is in de loop der tijd.

  • Eerste bodemdierentelling 2020

In onze minibos Tinypedia houden we de komende jaren bij hoeveel bodemdieren we hebben geteld. Dit jaar was het nog een mager resultaat. Lees meer over onze bodemdierentelling en insecten in onze Tinypedia. Voor meer informatie over de nationale bodemdierentelling kijk dan op de website van de bodemdierendagen.

Stoeptegel voor eerste bodemdierentelling

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » De eerste bodemdierentelling