De groei en bloei van 2020

27 september 2020

Dit eerste jaar is het minibos al enorm gegroeid en zijn er al veel insecten gezien in het bos. Niet alle plantensoorten ontwikkelen zich met dezelfde snelheid, sommige planten slaan minder goed aan. 

Bij de aanleg van het Tiny Forest in het Schrieverswold is er veel aandacht besteed aan de voorbereiding. De grond is bewerkt en verrijkt waardoor de jonge planten een goede start hebben gekregen. In maart waren de eerste knoppen al zichtbaar en bleek dat bijna alle planten wel waren aangeslagen.

In het voorjaar van 2020 was er een droge periode, door de dikke mulchlaag was de ondergrond goed beschermd tegen uitdroging. Alleen de lindebomen hadden het zwaar in de stevige Groningse klei. Ze lieten eind mei hun blaadjes erg hangen maar hebben het uiteindelijk toch nog overleefd.

De snelste groeiers zijn de zwarte elzen, er staat één exemplaar in het bos die nu al 3 meter hoog is, die plant is dit jaar al ongeveer 2 meter gegroeid. Op de 2e plaats volgen de ratelpopulieren, ook die zijn hard gegroeid dit jaar. Deze twee soorten gedijen dan ook goed in de kleigrond. De 3e plek qua snelheid van ontwikkeling is voor de hazelaar, er staan een aantal hazelaars tussen van al twee tot tweeënhalve meter. De hazelaars zijn aangeplant als bosplantsoen van +/- 80cm – 100cm.

De groei was erg succesvol dit eerste jaar en veel planten hebben ook al prachtig gebloeid. De vogelkers en meidoorn waren prachtig in het voorjaar, in de zomer bloeide de gelderse roos waarna de bloemen overgingen in mooie rode bessen. De rozen hebben nog maar matig gebloeid, die hebben duidelijk hun groeikracht in de ontwikkeling van takken gestoken. De bosroos en egelantier hebben nog niet gebloeid dit jaar en waren mooilijk te determineren. De hondroos heeft inmiddels mooie rode rozenbottels.

Door de bloei werden veel insecten aangetrokken, ook de minder gewenste rupsen en slakken waren in het voorjaar al snel aanwezig. De elzen werden behoorlijk aangevreten maar gelukkig hadden de andere planten niet veel last van de vraat door de rupsen en slakken. Alle planten en dieren mogen in het minibos dan ook gewoon hun gang gaan, alleen de bramen worden uit de plantvakken en de rest van de tuin grotendeels verwijderd.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Bekijk hieronder een selectie van foto’s van de planten met hun jonge blad of lees verder over onze plantensoorten op onze plantenpagina.

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » De groei en bloei van 2020