Een groen Tiny Forest

25 mei 2021

Eind mei 2021 is een nat voorjaar maar ook goed voor een groen Tiny Forest en wildlife in het Schrieverswold. Het Tiny Forest is al heel dicht bebladerd en de insecten zoeven in het rond.

De vogels zoeken voedsel voor hun jongen en vliegen af en aan, af en toe is er onenigheid tussen de eksters en de kraaien maar er is natuurlijk genoeg ruimte in de tuin voor iedereen. In het minibos zie je ook veel vogels, met name merels die in de mulchlaag op zoek zijn naar insecten. Maar je ziet ook koolmezen en pimpelmezen die de bladluizen en andere insecten van de bomen en struiken eten. Qua gezang hoor je regelmatig de tjiftjaf en natuurlijk de merels.

In het Tiny Forest is ook de eerste bruine kikker gezien, een jong exemplaar van vermoedelijk een paar jaar oud. Leuk om te zien dat er al zo veel leven aanwezig is in het jonge bos.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Waterleven

In en om de vijver is het een drukte van jewelste, stekelbaarjes jagen op de muggen, de geelgerande watertor komt af en toe boven om nieuwe zuurstof onder zijn dekschild te stoppen en het bootsmannetje roeit er driftig op los. De schaatsenrijders zijn erg agressief en duiken op ieder insect dat in de buurt komt. De groene en inmiddels ook bruine kikkers loeren vanaf de zijkant. Het is een waar slachtveld, maar prachtig om te aanschouwen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Kikkers

De eerste bruine kikker is aangetroffen in het Tiny Forest. De vijver is vorig jaar aangelegd en er zijn nu al meer kikkers gespot in het Schrieverswold. Rondom de vijver zitten regelmatig groene kikkers, kleine en grote. Er is nog geen kikkerdril in de vijver gelegd dit jaar, hopelijk gaat dat nog gebeuren. De vijver is diep genoeg voor kikkers om te overwinteren. De modderlaag is nu nog niet dik genoeg maar dat zal vanzelf ontstaan in de loop der tijd. Kikkers zitten in de winter graag in de sliblaag op de bodem, maar ze moeten ook genoeg zuurstof uit het water of de lucht kunnen halen.

In het Tiny Forest zijn genoeg insecten en wormen te vinden, omdat het in mei zo veel heeft geregend trekken de kikkers nu naar het bos voor de lunch.

Plantensoorten

Dit voorjaar zijn er weer een paar planten extra gedetermineerd, de sleedoorn was nu duidelijk te vinden en ook de verschillen tussen de zomer- en de winterlinde zijn duidelijker zichtbaar. Bij het determineren is het soms lastig om de juiste soort te bepalen op basis van de jonge bladeren, zo lijkt de haagbeuk, de hazelaar en de fladderiep in jong blad best veel op elkaar. In een groen Tiny Forest is het determineren van plantensoorten eenvoudiger dan in de winter, hopelijk zien we dit jaar meer bloeiende planten in de zomer zodat het vaststellen van de plantensoorten helemaal afgerond kan worden.

De rozen zijn nog steeds niet allemaal gedetermineerd, de hondsroos was geen probleem maar de egelantier en bosroos zijn nog niet goed vastgesteld. Hopelijk is dat beter te doen als de rozen bloeien. Ook de wilde appel en de wilde peer zijn nu nog niet goed te onderscheiden, je herkent de fruitbomen wel vrij snel maar zonder de bloem of vrucht blijft het lastig te bepalen. Er is meer te lezen over onze plantensoorten in onze Tinypedia.

Groen Tiny Forest | Taxus
Groen Tiny Forest | Wilde appel
Groei & Bloei | Start
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Minibos

De groei van het minibos Schrieverswold is gestart in november 2019. Op deze tijdlijn zullen we ieder half jaar een foto van plantvak A in het minibos plaatsen. De foto maken we telkens vanaf dezelfde locatie en positie zodat we hopelijk een mooie serie beelden krijgen van de groei en bloei van het minibos.

Groei & Bloei | Na 3 mnd
Teken van leven in het Schrieverswold Minibos | Winter 2020

Na 3 maanden en een hele milde winterperiode komen de eerste knoppen uit. Nog niet het hele bos staat in bloei maar een aantal planten tonen al een teken van leven. Hopelijk blijft de winter zo rustig. De voorjaarsstormen Ciara, Dennis en Ellen heeft het Tiny Forest zonder problemen doorstaan.

Groei & Bloei | April 2020
Groei & Bloei | April 2020

Bijna alle planten in het Tiny Forest en de rest van het Schrieverswold hebben blad, knoppen of bloeien zelfs. Eind april 2020 stonden de planten voor het eerst in het blad, in een klein aantal planten lijkt nog geen leven te zitten. De vogelkers en vlier hebben al mooie witte bloemen, de lindes ontvouwen hun zachte bladeren.

Groei & Bloei | Mei 2020
Groei & Bloei | Mei 2020

De planten staan nu allemaal in het blad en er zijn ook weer nieuwe bloeiers bij gekomen. De Gelderse roos staat prachtig in bloei met mooie witte schermbloemen, zelfs de kleine hulsttakken hebben kleine bloemetjes. Het minibos heeft zich na 6 maanden goed ontwikkeld en blijkt goed bestand tegen het droge voorjaar van 2020.

Groei & Bloei | Juli 2020
Groei & Bloei | Juli 2020

De zomer is weer heet dit jaar en de planten zijn goed gegroeid. De gelderse roos en zwarte bes hebben veel bessen. De zwarte els heeft last van rupsen maar is wel het hardst gegroeid, ze zijn al 2 meter hoog.

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Een groen Tiny Forest