Grondverbetering Schrieverswold

11 november 2019

Vanuit Rotterdam ben ik begin november een paar dagen naar Groningen gegaan om +/- 300 kuub grond in Groningen te verbeteren. Het minibos komt er aan. De planten zijn al onderweg en worden volgende week geplant. Twee dagen hebben we hard gewerkt om de grond te verrijken voor het particuliere minibos, grondverbetering voor het Schrieverswold in Warffum.

We hadden een ton compost en anderhalve ton gehakseld stro besteld en daarnaast een graafmachine om ons te helpen met het grondverzet. Klaas-Jan kwam ’s ochtends aan met zijn dieplader en een enorme graafmachine met rupsbanden. Geweldig om te zien hoe behendig iemand kan omgaan met zo’n grote machine. Als hij langs reed voelde je de grond trillen, prachtig was het.

Het verrijken van de grond

Om de grond te verbeteren hebben we de plantvakken tot 1 meter diepte afgegraven en de grond gemengd met de dikke toplaag van gras. Aan de grond hebben we gehakseld tarwestro toegevoegd, dat hadden we in grote balen van 20 kg. Als laatste hebben we aan de toplaag nog een klein beetje compost toegevoegd. Niet te veel compost want de Groningse klei heeft al aardig wat voeding in zich.

Het mengen werd gedaan met de graafmachine, eerst een gat van +/- 4 bij 3 meter tot op 1 meter diepte afgraven. Dan die grond met de toplaag er doorheen gemeng weer voor de helft terug. Vervolgens het gehakseld stro verspreiden over het gat en dan de rest van de grond er weer bij en nogmaals alles mengen met de graafmachine. Met de hand voegde Sven en Ronald dan nog compost toe en Klaas-Jan mengde dan de bovenste grondlaag nog wat verder door elkaar.

De grondverbetering moet niet overdadig zijn, de planten moeten op een normale wijze ontwikkelen en samen een sterk en veerkrachtig bos vormen. Door de grondverbetering is ook de verdichtingsgraad van de bodem aangepakt. De grond is losser gemaakt zodat de wortels zich makkelijker kunnen ontwikkelen. De symbiose van inheemse planten ontstaat doordat er onder de grond een goed schimmelnetwerk en een samenwerkend wortelgestel ontstaat.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Afwerking en voorbereidingen

Na het verbeteren van de grond in de plantvakken zijn we ook begonnen met het aanleggen van de houtsnipperpaden rondom de plantvakken. We hebben oude boomstronken en takken uit de tuin rondom de plantvakken gelegd. Dit gaf een mooi natuurlijk aanzicht. Als onderlaag hebben we een dikke laag tarwestro neergelegd en daar op een flinke laag met houtsnippers. De snippers lagen dan opgesloten tussen de houtblokken waardoor er een solide pad ontstond. We hebben 25 kuub houtsnippers en hebben pas bijna de helft kunnen uitrijden. De rest komt de komende maanden nog zodat we een laag van +/- 20 cm op de paden hebben liggen.

Verder hebben we het weekend nog voorbereidingen getroffen voor de plantdag. De strobalen zijn bij de plantvakken gelegd en er is plantgrond besteld voor het aanplanten. De plantgrond was biologische potgrond die al was gebruikt in de aardappelteelt in kassen. Het was heel luchtig van structuur en daarom perfect om toe te voegen aan het plantgat zodat de wortels goed worden omsloten door grond.

Aan het einde van een lang weekend tuinieren 2.0 waren we goed voorbereid op de komst van het minibos. Laat de planten nu maar komen!

Ronald Zötsch

Bekijk de tijdlijnen van de voorbereiding, realisatie en ontwikkeling op onze tijdlijnpagina.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
Schrieverswold | Grondverbetering | Minibos
Schrieverswold | Minibos | Grondbewerking met graafmachine
Grondverbetering
Schrieverswold | Grondverrijking | Minibos

Met een enorme graafmachine hebben we de grond verbeterd, er is gehakseld stro en compost gemengd met de kleigrond op de plantlocatie. De grond is tot 1 meter diepte verrijkt.

Aanleg van de paden
Schrieverswold | Prive bos | Sven en Ronald

Nadat de grond was voorbereid voor de realisatie van het minibos zijn we ook begonnen met de aanleg van houtsnipperpaden rondom de plantvakken. Hiervoor zijn de plantvakken aan de randen eerst afgezet met oude boomstronken en takken.

Levering van het bosplantsoen
Schrieverswold | Plantdag | Bosplantsoen

De bomen, struiken en heesters waren eind oktober besteld. De 765 inheemse planten (32 soorten) werden geleverd in grote bossen, de planten zijn tijdelijk ingekuild in afwachting van de plantdag.

De plantdag
Schrieverswold | Plantdag | Sven en Ronald

Eindelijk was het zover, de planten konden aangeplant gaan worden in de aangelegde plantvakken. Met 20 vrijwilligers hebben we in één dag alle planten in de grond kunnen aanplanten, daarnaast is de eerste laag van stro aangebracht als mulchlaag.

Mulchen en dan laten groeien
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Ochtend beeld

De dag na het aanplanten hebben we de mulchlaag van stro verder aangebracht tot een dikte van 15-20cm. Nu het minibos is gerealiseerd is het wachten tot het voorjaar van 2020 om te zien of de planten goed groeien. De afwerking van de houtsnipperpaden zullen we in de winter en het vroege voorjaar verder afronden.

Schrieverswold | Klein blad

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

Tijdlijnen



Tiny Forest » Minibos » Grondverbetering Schrieverswold