Herfst 2022

10 oktober 2022

De herfst van 2022 was enorm zacht, in oktober was het nog 18 a 20 graden. We hebben in detuin nog flink gemaaid met de nieuwe zitmaaier, dat ging weer helemaal top! Ook hebben we nog nieuwe bomen aangeplant, er kunnen immers nooit genoeg bomen in het Schrieverswold staan.

De herfst is meestal de tijd dat het blad al bijna allemaal is verkleurt en ook van de bomen en struiken begint te vallen. Dit jaar was het anders, alle bomen en struiken stonden nog vol in het groene blad. Er bloeide zelfs wat planten voor een tweede keer. Het zachte herfstweer was fijn om in te werken, we hebben planten kunnen verplaatsen en nieuwe planten in de grond gezet.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Meer ruimte

De bramenstruiken aan de zijkant van de tuin namen steeds meer ruimte in, de bossage groeit ieder jaar 1 a 2 meter verder de tuin in. We hebben besloten dat het nu genoeg was, de bramen zijn 3 meter terug gesnoeid zodat we meer ruimte hebben om nieuwe bomen aan te planten en open ruimtes in de tuin te creeren.

Op het vrij gekomen stuk hebben we een 10-tal boswilgen geplant. We hebben de stekken van een boom gesnoeid en met de grondboor zijn de takken in de grond geplant. Ook is er een nieuwe ruwe berk en een hazelaar aangepland, alle planten staan op of rond het grasveld in de achtertuin voor het huis. Er is nu een nieuw parkje ontstaan, het Schrieverspark is in ontwikkeling.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Vissenpopulatie

In de vijver is het blijkbaar ook goed toeven, de vissen vinden elkaar zo leuk en de vijver zo fijn waardoor er inmiddels 15 a 20 nieuwe goudwindes zijn geboren. Een deel van de nieuwe aanwinst is uitgezet in de haven van Warffum en in de vijver in de voortuin. Dit was nodig omdat de vijver anders overbevolkt raakt.

De reiger die bijna dagelijks even komt kijken zorgt ook voor wat balans in het aantal vissen en kikkers, maar wij moeten toch nog een beetje helpen blijkt nu.

De ontwikkeling is gestart
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

Aanleg van de bospaden
Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

Onkruid wieden en mulchen
Onkruid wieden en mulchen

Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

Bladluis, rupsen en slakken
Rupsen in minibos

In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

Een mooie vijvert
Een mooie vijvert

In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Herfst 2022