Mei 2024

9 mei 2024

De eerste warme dagen hebben hun werk gedaan. Een deel van het Tiny Forest staat weer in bloei en het bos groeit als kool. De Gelderse Roos, Meidoorn en Lijsterbes staan in bloei. De bomen en struiken staan allemaal weer flink in het blad.

Een aantal tongvarens die we aan de rand van het minibos hebben geplant zijn aangeslagen. De tongvaren is een inheemse varen, deze mag zich dus ook verder gaan uitzaaien in en rondom het Tiny Forest.

Klein tuinonderhoud

Er is steeds minder te doen aan het Tiny Forest en de tuin. We planten hier en daar nog wat bomen bij, de zaailingen die we vinden gebruiken we daarvoor. Verder is het metname belangrijk om het gras te blijven maaien en de bramen te verwijderen. Aan de rand van het Tiny Forest hebben we ook wat takken weggesnoeid zodat het pad nog eniszins begaanbaar is.

Genieten van gefluit

Je merkt echt dat er veel meer vogels in de tuin en rondom het Tiny Forest aanwezig zijn. Continue hoor je gefluit en gefladder, je ziet ook veel merels, eksters, kraaien, spechten en kleine zangvogels zoals de koolmees en tjiftjaf. Als je net druk bent geweest met maaien dan zie je even daarna de merels en eksters zoeken naar wormen, en die zitten er genoeg  in het Schrieverswold.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Vijveronderhoud en beleving

De vijver was weer behoorlijk dichtgegroeid met waterplanten. Na een flinke opknapbeurt konden de vissen weer genieten van wat ruimte. Tijdens het schoonmaken en “opruimen” in de vijver had ik regelmatig een insect in mijn netje. Zo heb ik een geelgerande waterkever, een bootsmannetje en diverse larven van waterjuffers bekeken. Ook heb ik een flinke stekelbaars weer teruggezet in de vijver.

Het grove schoonmaakwerk, zoals het verwijderen van het overschot aan waterplanten, doe ik met een hark zodat de waterbeestjes minder worden meegeschept. Het fijnere schoonmaakwerk, zoals het verwijderen van kleinere bladresten en eendenkroos, doe ik wel met een vijvernet. Daarbij moet je dus wel goed opletten want de waterbeestjes zijn een aanwinst in een vijver, lekker laten zitten dus die beessies.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
Groei & Bloei | Mei 2024
Groei & Bloei | Mei 2024

Het Tiny Forest is enorm gegroeid in de laatste jaren, sommige bomen zijn al meer dan acht meter hoog. De ratelpopulieren en zwarte elzen gaat het snelst de hoogte in. De bosroos neemt hier en daar het bos volledig over. De meeste planten hebben het overleefd, de zomereiken en lindes groeien minder hard en daarvan zie je hier en daar een tak verschijnen. Het minibos is nog steeds volop in de groei, hopelijk dit jaar weer een goed groeiseizoen.

Groei & Bloei | Eind 2023
Groei & Bloei | Eind 2023

In december 2023 was goed te zien hoe snel de groenblijvende heesters, die we in begin maart 2023 hadden aangeplant, waren gegroeid. De Laurier, Laurierkesr en Glansmispel (Red Robin) zijn ongeveer 40 a 50 centimeter gegroeid in minder dan een jaar! Ook rondom de Wadi is nu goed zichtbaar hoe de Vlinderstruiken, Hertshoorn, het Pampagras en de andere planten zijn gegroeid. De Wadi vervult zijn functie goed met de heftige regenbuien in december.

Groei & Bloei | Herfst 2023
Groei & Bloei | Herfst 2023

De herfstkleuren zijn weer prachtig in het Schrieverswold. De Spaanse aak in het rood en de berken in het geel, de diversiteit aan kleuren is het mooiste als er wat zonlicht op valt. De vogels foerageren in het Tiny Forest, we zien er steeds meer zoals deze keer: het Goudhaantje. De dichte begroeiing in het Tiny Forest geeft de vogels veel bescherming en er zitten veel insecten in het bos, zoals: torren, spinnen, wantsen en kervertjes.

Groei & Bloei | Zomer 2023
Groei & Bloei | Zomer 2023

Deze zomer zijn de vinderstruiken rondom de wadi goed gegroeid. De struiken zitten helemaal vol met allerlei soorten vlinders, zoals: het koolwitje, de atalanta, dagpauwoog en vosjes. De vlinderstruiken zijn zelf gestekt en vorig jaar in het voorjaar aangeplant rondom de wadi, het heeft iets meer dan een jaar geduurd voordat de struiken groot genoeg waren om boven het hoge gras uit te komen. om de nieuwe stekken een goede kans te geven is het gras rondom de struiken regelmatig met de hand weggesneden.

Groei & Bloei | Lente 2023
Groei & Bloei | Lente 2023

De lente heeft weer gezorgd voor wilderige groei en bloei in het Schrieverswold en het Tiny Forest. De Gelderse Roos staat volop in bloei in het minibos, de grote witte schermbloemen schitteren aan de takken. Later in de zomer zullen de bloemen van de Gelderse Roos uitgroeien tot grote rode bessen. De bessen van de Gelderse Roos zijn erg in trek bij de pestvogel, helaas hebben we die nog niet gespot in het Schrieverswold.

Groei & Bloei | Voorjaar 2023
Groei & Bloei | Voorjaar 2023

In april 2023 was het Schrieverswold al weer helemaal groen. De narcissenbollen en tulpenbollen bloeiden mooi, het Tiny Forest werd al weer voller en voller. Het voorjaar was nat deze keer, de planten zien er ook goed uit door al dat vocht. De eerste zonnige dagen zijn al geweest en de natuur is weer tot leven gekomen, overal hoor je ook vogels en zie je insecten. De vijver is ook weer actief, de vissen eten al weer en de kikkers geven een concert.

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Mei 2024