Onkruid wieden en mulchen

30 april 2020

Eind april in het noorden van Groningen was het minibos flink gaan groeien. Bijna alle planten hebben nu bladeren en enkele planten bloeien zelfs. Het particuliere bos heeft zich nu ongeveer vijfenhalve maand kunnen ontwikkelen.

Ik was weer een aantal dagen bij Sven en Astrid samen met mijn vrouw Martina. Ik heb heerlijk in de tuin kunnen werken en heb mij metname geconcentreerd op het Tiny Forest. Eerst heb ik natuurlijk ieder plantje goed bekeken en geprobeerd te bepalen welke soort het betrof. Van de 765 nieuwe bomen, struiken en heesters vertonen er maar 6 weinig leven. Dat is een faalscore van minder dan 1%.

Onkruid wieden

Samen met Sven, Nina en Martina hebben we eerst het onkruid verwijderd uit het Tiny Forest (plantvak A). Door de deklaag van stro viel de hoeveelheid onkruid nog mee, hier en daar een braam en wat paardenbloemen. We hebben het gras en het meeste andere onkruid (behalve de bramen) weer op de strolaag gelegd, dat composteerd weer en vult de mulchlaag iets aan.

Rondom het Tiny Forest hebben we ook de bramen weer terug gesnoeid, dat zal nog een herhaaldelijk proces blijven de eerste jaren. Op de houtsnipperpaden komt het speenkruid hier en daar naar boven, maar de paden blijven nog goed begaanbaar.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Mulchen, mulchen, mulchen

De mulchlaag van stro was op een aantal plaatsen erg ingeklonken, hier en daar zag je de kleigrond door het stro. We hadden nog veel strobalen over van de aanleg van het minibos dus mulch was genoeg beschikbaar. In alle plantvakken is de mulchlaag aangevuld tot ongeveer 15 centimeter dikte. De mulchlaag beschemd de bodem tegen uitdroging. Daarnaast bevoorderd de mulchlaag hierdoor ook de schimmelgroei onder de grond. De schimmels in de bodem zorgen voor de voeding voor de planten.

Er zijn weer een tiental strobalen uitgestrooid op de plantvakken, het Tiny Forest en de rest van het Schrieverswold is klaar voor de zomerperiode.

Tuinieren

Vanuit mijn eigen tuin in Rotterdam heb ik wat kleine stekjes meegenomen, wat liguster, klimop en een paar pompoenplantjes. Deze planten en een aantal varens die weg moesten uit mijn tuin zijn nu verhuisd naar Warffum in Groningen. Rondom de stumpery in het midden van het Schrieverswold hebben we de planten in de grond gezet. Door de grote boomstammen hebben de jonge planten wat schaduw en op die locatie droogt de grond hopelijk minder uit.

Aardbeien en bosbessen

Een wens van Astrid voor dit bezoek was een bed van aarbeiden in haar tuin. Sven en ik hebben een mooi plantvak gemaakt voor de 30 aarbeiden die Astrid al zelf had geregeld. Ook in dit aardbeienplantvak hebben we weer een mulchlaag van stro gelegd, deze keer ook om de aardbeiden te beschermen doordat ze niet op de grond liggen.

Sven heeft als laatste klusje in het tuinier-midweekje vier bosbesplanten aangepland, de planten staan in het bessen en aardbeien hoekje naast het terras, dicht bij het huis zodat je ze straks snel kan plukken.

Ronald Zötsch

Bekijk de tijdlijn van de ontwikkeling en het beheer

Schrieverswold | Boom met blad
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

Tijdlijnen



Tiny Forest » Minibos » Onkruid wieden en mulchen