Plantdag Schrieverswold Warffum Groningen

18 november 2019

Afgelopen weekend was het dan zo ver. De plantdag voor het Schrieverswold in Warffum Groningen kon starten! Na 2 maanden voorbereiden hebben we met vrienden, familie en vrijwilligers 765 bomen, struiken en heesters aangeplant. We hebben een particulier Tiny Forest® aangelegd van ongeveer 185 vierkante meter en daarnaast nog een aantal plantvakken aangeplant van in totaal +/- 60 vierkante meter.

De selectie van de planten was lastig, in de tuin en in de omgeving groeide eigenlijk alle verschillende bosgemeenschappen. De grondwatertrap zou VI zijn maar toch staan er een hoop wilgen (broekbos) in de tuin en omgeving. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een mix van bosgemeenschappen. Alleen de beuk heb ik niet gekozen om aan te planten omdat daar niet veel andere planten onder groeien.

De grondsoort van de plantlocatie is zavel/klei. De grond is bewerkt met een graafmachine en afgegraven tot 1 meter diepte. De grond is gemengd met gehakseld stro en compost. We zijn op 8 november een volle dag bezig geweest om +/- 250 vierkante meter grond te verbeteren.

De planten

Het bosplantsoen hebben we bij een kweker uit Apeldoorn besteld. De Es was niet leverbaar i.v.m. ziektes. Van de Iepen heb ik alleen de Fladderiep gekozen, die is beter bestand tegen de Iepenziekte. Sommige planten zijn misschien niet heel erg geschikt voor de vette Groningse klei, maar ik wilde het in een aantal gevallen toch proberen omdat het gewoon mooie planten zijn. In totaal zijn er 32 verschillende soorten aangeplant.

De plantdag was fantastisch, we hadden goed weer en we hebben alle planten net voor het donker kunnen aanplanten. Aan het einde van de dag hebben we een eerste laag stro aangebracht als mulchlaag. Zondag hebben we de mulchlaag nog verder opgehoogd naar de gewenste dikte van 15 – 20 cm.

Schrieverswold | VoorbereidingSchrieverswold | Plantdag afwerking | Ochtend beeld plantvak A

Vrijwilligers op de plantdag

Onder de vrijwilligers waren ook 5 Junior Rangers van het IVN aanwezig. Ze hebben ons onwijs goed geholpen bij het aanplanten en mulchen. Natuurlijk was er tijdens en na het aanplanten ook tijd voor een mooi kampvuur, om af en toe even op te warmen samen met een glas warme chocolademelk.

De afwerking van het minibos moet nog verder uitgevoerd worden. We hebben een deel van de houtsnipperpaden en de randen met boomstammen en takken al aangelegd. Deze winter en in het voorjaar maken we dat verder af.

Het begon allemaal met de IVN cursus Tiny Forest® plantmethode. Dank aan Alina, Karin en mijn medecursisten voor alle informatie en inspiratie!

Ronald Zötsch

Bekijk de tijdlijnen van de voorbereiding, realisatie en ontwikkeling op onze tijdlijnpagina.

Schrieverswold | PlantvakkenSchrieverswold | Plantdag | Sven en Ronald
Preloader
 • De ontwikkeling is gestart

  Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

  Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

 • Aanleg van de bospaden

  Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

  In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

 • Onkruid wieden en mulchen

  Onkruid wieden en mulchen

  Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

 • Bladluis, rupsen en slakken

  Rupsen in minibos

  In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

 • Een mooie vijvert

  Een mooie vijvert

  In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
Schrieverswold | Klein blad

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Plantdag Schrieverswold Warffum Groningen