Plantdag Schrieverswold Warffum Groningen

18 november 2019

Afgelopen weekend was het dan zo ver. De plantdag voor het Schrieverswold in Warffum Groningen kon starten! Na 2 maanden voorbereiden hebben we met vrienden, familie en vrijwilligers 765 bomen, struiken en heesters aangeplant. We hebben een particulier Tiny Forest® aangelegd van ongeveer 185 vierkante meter en daarnaast nog een aantal plantvakken aangeplant van in totaal +/- 60 vierkante meter.

De selectie van de planten was lastig, in de tuin en in de omgeving groeide eigenlijk alle verschillende bosgemeenschappen. De grondwatertrap zou VI zijn maar toch staan er een hoop wilgen (broekbos) in de tuin en omgeving. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een mix van bosgemeenschappen. Alleen de beuk heb ik niet gekozen om aan te planten omdat daar niet veel andere planten onder groeien.

De grondsoort van de plantlocatie is zavel/klei. De grond is bewerkt met een graafmachine en afgegraven tot 1 meter diepte. De grond is gemengd met gehakseld stro en compost. We zijn op 8 november een volle dag bezig geweest om +/- 250 vierkante meter grond te verbeteren.

De planten

Het bosplantsoen hebben we bij een kweker uit Apeldoorn besteld. De Es was niet leverbaar i.v.m. ziektes. Van de Iepen heb ik alleen de Fladderiep gekozen, die is beter bestand tegen de Iepenziekte. Sommige planten zijn misschien niet heel erg geschikt voor de vette Groningse klei, maar ik wilde het in een aantal gevallen toch proberen omdat het gewoon mooie planten zijn. In totaal zijn er 32 verschillende soorten aangeplant.

De plantdag was fantastisch, we hadden goed weer en we hebben alle planten net voor het donker kunnen aanplanten. Aan het einde van de dag hebben we een eerste laag stro aangebracht als mulchlaag. Zondag hebben we de mulchlaag nog verder opgehoogd naar de gewenste dikte van 15 – 20 cm.

Schrieverswold | VoorbereidingSchrieverswold | Plantdag afwerking | Ochtend beeld plantvak A

Vrijwilligers op de plantdag

Onder de vrijwilligers waren ook 5 Junior Rangers van het IVN aanwezig. Ze hebben ons onwijs goed geholpen bij het aanplanten en mulchen. Natuurlijk was er tijdens en na het aanplanten ook tijd voor een mooi kampvuur, om af en toe even op te warmen samen met een glas warme chocolademelk.

De afwerking van het minibos moet nog verder uitgevoerd worden. We hebben een deel van de houtsnipperpaden en de randen met boomstammen en takken al aangelegd. Deze winter en in het voorjaar maken we dat verder af.

Het begon allemaal met de IVN cursus Tiny Forest® plantmethode. Dank aan Alina, Karin en mijn medecursisten voor alle informatie en inspiratie!

Ronald Zötsch

Bekijk de tijdlijnen van de voorbereiding, realisatie en ontwikkeling op onze tijdlijnpagina.

Schrieverswold | Plantvakken
Schrieverswold | Plantdag | Sven en Ronald
Preloader
 • De ontwikkeling is gestart

  Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

  Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

 • Aanleg van de bospaden

  Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

  In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

 • Onkruid wieden en mulchen

  Onkruid wieden en mulchen

  Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

 • Bladluis, rupsen en slakken

  Rupsen in minibos

  In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

 • Een mooie vijvert

  Een mooie vijvert

  In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

 • Bramen verwijderen

  Bramen verwijderen

  Eind oktober was het weer tijd om lekker te snoeien in het Schrieverswold, niet in het Tiny Forest natuurlijk! De bramen waren deze keer weer eens aan de beurt. Er is 75 vierkante meter bramenvrij gemaakt en ’s avonds brandde het lekker op het kampvuur. Sorry voor de CO2…

 • Nog meer bramen gesnoeid

  Nog meer bramen gesnoeid

  En ook weer in december is er een stuk van +/- 40 meter bij 3 meter van de bramen ontdaan. Dit stuk grond was twee jaar geleden gewoon nog begaanbaar maar was inmiddels weer gekaapt door de bramen. We hebben een flinke berg gemaakt die we in het voorjaar gaan verbranden.

 • Zonnige winterdagen

  Zonnige winterdagen

  Eind februari 2021 lag er eerst een pak sneeuw in Nederland en in het weekend daarna werd het zonnig en 17 graden. Dat was een goed moment om flink te tuinieren in het hoge noorden, wederom veel bramen gesnoeid en een mooie compostberg ervan gemaakt. De eerste knoppen zitten al aan de planten, laat het voorjaar maar komen!

 • Maaien en zaaien

  Maaien en zaaien

  Nog net voordat de planten echt gaan groeien hebben we ook een deel van de tuin eens goed gemaaid. De grote graspollen zijn voor het huis verwijderd in de hoop dat meer bloemen en kleine struiken een kans krijgen om zich dit jaar te laten zien. Dit jaar zullen we in de vrijgekomen grasvlaktes ook nog bloemen zaaien en bollen planten bij de boomspiegels.

 • Beperkte snoei

  Beperkte snoei

  In het Tiny Forest is het hoge gras en de tarwe gesnoeid. Door het gebruik van tarwe stro komen er nu nog af en toe wat plukken tarwe naar boven in het minibos. Ook het gras blijft sterk groeien. Door het gras te snoeien krijgen de kleinere planten genoeg licht en zullen die zich beter ontwikkelen. Alleen in plantvak A, het officiële Tiny Forest, is het hoge gras gesnoeid. Verder laten we het bos met rust, geen snoei van de aangeplante planten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
Schrieverswold | Klein blad

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Plantdag Schrieverswold Warffum Groningen