Tuinieren en vijveronderhoud

2 mei 2021

Het was weer lekker tuinieren begin mei 2021. Ook de vijver was deze keer weer aan de beurt, de draadalg is grotendeels verwijderd samen met de dode plantenresten in de vijver. We hebben ook weer nieuwe planten en bomen aangeplant.

Bij de parkeerplaats en op twee andere delen in de tuin hebben we pampagras (Olifantengras) aangeplant. De plantjes zijn nu nog heel klein maar zullen uitgroeien tot grote graspollen met witte pluimen tot 2 meter hoog. We hebben gekozen voor een niet al te invasieve soort, het pampagras geeft meer diversiteit in de plantensoorten en aanblik in de tuin.

Ook hebben we de schutting bij de parkeerplaats gestut en er was de vorige keer al betongaas geplaatst zodat de nu aangeplante klimop en klimhortensia’s de schutting kunnen bedekken. Ook de buren zijn druk bezig geweest met het vervangen van een deel van de omgewaaide schutting, zij hebben ook betongaas geplaatst om er klimplanten tegen aan te laten groeien. De parkeerplaats krijgt zo steeds meer een natuurlijke aanblik.

Holwortel

Er zijn 12 pampagras plantjes geplant, drie bij de parkeerplaats, 6 achterin de tuin naast het Tiny Forest en nog eens drie aan de zijkant van de tuin. Het Olifantengras is in ruime plantgaten geplant met lossen potgrond zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen tot een sterke kluit. Pampagras en kleigrond is niet de beste combinatie maar het is wel het proberen waard.

Vijveronderhoud

In bijna alle vijvers ontstaat ieder jaar draadalg en zweefalg. In de vijver van het Schrieverswold is de zweefalg tot nu toe nog niet opgekomen, dat zal waarschijnlijk nog wel gebeuren als de zon flink gaat schijnen. De draadalg sterft meestal in het latere voorjaar weer af, we hebben wel wat draadalg met een schepnet verwijderd zodat de zuurstofplanten meer kans krijgen. De meeste planten in de vijver zijn nog niet tot leven gekomen, alleen de dotterbloem staat al in bloei. De zuurstofplanten zullen hopelijk de komende maand weer flink gaan groeien.

Waterleven

De waterkwaliteit ziet er wel goed uit en ook de eerste waterbeesjes zijn al weer gespot, zoals de geelgerande watertor, het bootsmannetje, schrijvertjes en schaatsenrijders. De watertor was erg groot, wel 4 a 5 centimeter, er is er tot nu toe nog maar één waargenomen. Er zijn wel wat minder vissen aanwezig, er komt ook met enige regelmaat een blauwe reiger op visite, die heeft al een stuk of 5 vissen opgegeten is het vermoeden. De stekelbaarsjes kan je ’s avonds goed bekijken met een zaklantaarn, er zitten naar schatting zo’n 10 a 15 stekelbaarjes in de vijver.

En ’s avonds, ondanks het nog koude weer, hoor je de eerste kikkers al kwaken. Vorig jaar waren er groene kikkers in de vijver en deze keer is er een bruine kikker gespot. Het kikkerdril dat is uitgezet heeft het niet goed gedaan, het is te koud geweest in het hoge noorden om het te laten uitgroeien tot dikkopjes.

Holwortel

Bergen, kuilen en bloemen

In het Schrieverswold is het bloemenleven nog niet echt toegeslagen. Het hoge gras maakt het voor andere plantensoorten lastig om zich te ontwikkelen. In de tuin zijn verschillende bergen gemaakt met snoeiafval van de bramen en gras, de bergen zijn deels bedekt met grond uit gaten die we rondom de bergen hebben gegraven. Door de hoogteverschillen en diepe kuilen ontstaan er mini klimaatverschillen rondom deze bergen en kuilen, er valt meer schaduw op bepaalde plekken en de vochtigheid zal ook gaan verschillen. We hopen dat hierdoor ook meer diversiteit in de plantengroei gaat ontstaan.

Om meer bloemen in de tuin te krijgen zijn er een paar stukken gras flink gemaaid en daarna ingezaaid met bloemen die ook goed zijn voor bijen en vogels. We hopen dat de vlak gemaaide stukken een betere kans bieden aan de gezaaide bloemen. Eind van dit jaar gaan we ook bollen planten in de tuin, tot nu toe staan er geen bloembollen, ook de vorige eigenaars hebben dat nooit aangeplant. De tuin is heel groot dus er gaan wel wat bollen in, ook met de bollen zal het belangrijk zijn om het gras op delen kort te houden, er valt nog genoeg te maaien in het Schrieverswold.

Holwortel

In het Tiny Forest in het Schrieverswold doen we maar beperkt onderhoud. We verwijderen de opkomende bramen omdat die anders te veel de jonge planten overwoekeren. Ook het hoge gras in het minibos knippen we af, doordat we de mulchlaag hebben gemaakt van tarwe stro verwijderen we ook de nieuwe strohalmen die opkomen. Alle gesnoeide grassen laten we liggen op de mulchlaag, dat geeft weer extra bescherming en voeding aan de planten in het bos.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
Holwortel
De ontwikkeling is gestart
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

Aanleg van de bospaden
Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

Onkruid wieden en mulchen
Onkruid wieden en mulchen

Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

Bladluis, rupsen en slakken
Rupsen in minibos

In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

Een mooie vijvert
Een mooie vijvert

In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

Holwortel

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

Tijdlijnen



Tiny Forest » Minibos » Tuinieren en vijveronderhoud