Een vijver vol leven

16 augustus 2020

Om de biodiversiteit nog verder te vergroten in het Schrieverswold is er naast een Tiny Forest ook een grote natuurvijver aangelegd. Een vijver zonder pomp of filters met heel veel planten en wat vissen.

Er is een groot gat gegraven van ongeveer 3 bij 4 meter, het diepste deel van de nieuwe vijver is ongeveer 1 meter. Om de planten op verschillende dieptes te kunnen plaatsen is er een rand gemaakt van ongeveer 40 tot 60 centimeter diep. Het volume van de vijver is geschat op ongeveer 8 kubieke meter (8.000 liter).

Veel planten

In de vijver is geen pomp en filtering aanwezig, de vijverplanten moeten dat gaan vervangen. Door het gebruik van veel en verschillende soorten planten worden de voedingsstoffen in de vijver omgezet en zal het water helderder blijven. Draadalg en ook zweefalg is nooit helemaal te voorkomen, zeker in het voorjaar niet. De planten in de vijver komen in het voorjaar net iets later op gang dan de algen. Meestal zie je in vijvers een omslag qua algenbloei in mei als de vijverplanten volop groeien en bloeien.

In de vijver zijn verschillende plantensoorten geplaatst. Een flink aantal moerasplanten zoals waterweegbree, dotterbloem, holpijp en irissen. Zuurstofplanten in de diepere zones zoals waterpest, aarvederkruid en hoornblad. Hoornblad scheidt bijvoorbeeld een stofje uit waardoor algen minder zullen groeien. Op de bodem van de vijver is in een grote vijvermand een gele plomp geplant.

Volgend jaar zullen de planten ook helpen met het deels bedekken van het wateroppervlak, hierdoor warmt de vijver minder op en zal de zweefalg minder bloeien. De zuurstofplanten in de onderwaterzone van 60-100cm voegen zuurstof toe aan het water en door deze toevoeging ontstaat er ook wat beweging in het water.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Biodiversiteit in het Schrieverswold

Door de aanleg van de vijver is de verwachting dat de biodiversiteit in het Schrieverswold verder wordt vergroot. Door de verdamping van het water zullen er andere (vochtminnende) planten rondom de vijver gaan groeien. Dit effect is ook al zichtbaar bij de lager gelegen en daardoor nattere delen van het perceel.

Rondom de vijver zijn gele lissen geplant en reuze rabarber, de rest van de planten komen later dit jaar of moeten vanzelf maar komen aanwaaien. Bij de vijverplanten waren direct al bijen en hommels actief, de waterweegbree bloeide dan ook al toen die werd geplant. Ook waterjuffers en libellen zoefden al binnen een paar dagen over het wateroppervlak van de vijver, die waren nog niet eerder in het Schrieverswold gespot. Een vijver vol leven dus en prachtig om naar te kijken.

Vissen

Een vijver zonder pomp en filter kan ook in combinatie met vissen, het moet alleen beperkt blijven tot +/- 20 centimeter vis per 1.000 liter water. De vissen zorgen ervoor dat de insecten en waterbeestjes in toom gehouden worden en het ziet er natuurlijk ook gewoon leuk uit. In de vijver zijn goudwindes en een aantal goudvissen uitgezet. Ook zijn er kleine stekelbaarsjes in de vijver uitgezet zodat die kunnen helpen bij het reguleren van muggenlarven en visseneitjes.

Andere waterbeestjes

Een vijver vol leven is mede gelukt door een aantal emmers natuurwater (uit sloten en kanalen) toe te voegen aan de vijver en met een schepnet waterbeestjes te scheppen. In de vijver zijn nu al allerlei insecten actief, zoals het bootsmannetje, schrijvertjes, schaatsenrijders en de geelgerande watertor. Met de waterplanten zijn ook wat nimfen van de waterjuffer meegekomen. Doordat de vijver nu al een prachtige biotoop is zijn er groene kikkers in en om de vijver gespot.

De komende periode wordt het al weer kouder en zullen de planten deels afsterven, volgend jaar zullen we zien hoe de vijver zich echt verder ontwikkeld.

Ronald Zötsch

Bekijk de tijdlijn van de ontwikkeling en het beheer

Schrieverswold | Klein blad met boog

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Een vijver vol leven