Voorjaar 2021 van start

3 mei 2021

Begin mei 2021 stond het minibos al weer in het blad. De vogelkers bloeit en de bessenstruiken staan vol met knopjes. Alleen de eiken hebben nog geen bladeren, je ziet de knopjes al wel verschijnen. Het voorjaar 2021 geeft weer een prachtige start voor ons privé bos.

Alle planten zijn de winter met sneeuw- en hagelbuien goed doorgekomen. Er is een 100% score qua groei dit jaar. De planten zien er allemaal goed uit, er zijn nog geen schimmels te zien en bij sommige planten zie je al de ontwikkeling van de groei na een paar dagen zon. Enkele planten die er eind vorig jaar een beetje afgestorven uitzagen hebben nieuwe scheuten vanaf de grond ontwikkeld naast het dode hout van het vorige jaar.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Je ziet dat bepaalde planten die ook veel in de omgeving voorkomen het heel goed doen in dit voorjaar 2021. De zwarte els, de vlierbes en populieren zijn het beste aangeslagen. Maar gelukkig komen de meeste andere soorten nu ook weer goed op gang. De roosachtige struiken doen het allemaal goed in de kleigrond, de rozentakken schieten alle kanten op door andere bomen en struiken heen op zoek naar het licht. We begeleiden de rozen een beetje zodat ze niet te veel over het pad rondom het bos groeien. Het snoeien van de rozen doen we natuurlijk niet, ook die moeten vrij groeien de komende jaren.

Er zijn nog steeds een aantal plantensoorten die nog niet met zekerheid zijn gedetermineerd, zoals de wilde peer, egelantier, gele kornoelje, bosroos, wegedoorn, de winter linde en de wilde appel. Hopelijk gaat dat dit jaar wel lukken als de planten bloeien. De lindebomen en eiken groeien tot nu toe het langzaamst, die hebben meer moeite met de vette kleigrond in noord Groningen.

De eerste plantenfoto’s zijn weer geschoten dit voorjaar, geniet mee van onze natuur in het Schrieverswold.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
Schrieverswold | Boom met blad
Schietwilg | Voorjaar 2021
Groei & Bloei | Start
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Minibos

De groei van het minibos Schrieverswold is gestart in november 2019. Op deze tijdlijn zullen we ieder half jaar een foto van plantvak A in het minibos plaatsen. De foto maken we telkens vanaf dezelfde locatie en positie zodat we hopelijk een mooie serie beelden krijgen van de groei en bloei van het minibos.

Groei & Bloei | Na 3 mnd
Teken van leven in het Schrieverswold Minibos | Winter 2020

Na 3 maanden en een hele milde winterperiode komen de eerste knoppen uit. Nog niet het hele bos staat in bloei maar een aantal planten tonen al een teken van leven. Hopelijk blijft de winter zo rustig. De voorjaarsstormen Ciara, Dennis en Ellen heeft het Tiny Forest zonder problemen doorstaan.

Groei & Bloei | April 2020
Groei & Bloei | April 2020

Bijna alle planten in het Tiny Forest en de rest van het Schrieverswold hebben blad, knoppen of bloeien zelfs. Eind april 2020 stonden de planten voor het eerst in het blad, in een klein aantal planten lijkt nog geen leven te zitten. De vogelkers en vlier hebben al mooie witte bloemen, de lindes ontvouwen hun zachte bladeren.

Groei & Bloei | Mei 2020
Groei & Bloei | Mei 2020

De planten staan nu allemaal in het blad en er zijn ook weer nieuwe bloeiers bij gekomen. De Gelderse roos staat prachtig in bloei met mooie witte schermbloemen, zelfs de kleine hulsttakken hebben kleine bloemetjes. Het minibos heeft zich na 6 maanden goed ontwikkeld en blijkt goed bestand tegen het droge voorjaar van 2020.

Groei & Bloei | Juli 2020
Groei & Bloei | Juli 2020

De zomer is weer heet dit jaar en de planten zijn goed gegroeid. De gelderse roos en zwarte bes hebben veel bessen. De zwarte els heeft last van rupsen maar is wel het hardst gegroeid, ze zijn al 2 meter hoog.

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Voorjaar 2021 van start