Wadi maken gestart

6 maart 2022

Het Tiny Forest is nog kaal in maart 2022, de eerste knopjes aan de bomen zijn weer zichtbaar en de rozen hebben al kleine blaadjes. In het minibos kunnen we nu nog niet veel doen dus we zijn begonnen met het maken van de wadi.

Met een wadi wordt een bufferings- en infiltratievoorziening bedoeld, die tijdelijk gevuld is met hemelwater. De naam verwijst naar de Arabische naam voor een – vaak droog – rivierdal en is ook een backroniem: Water Afvoer Drainage Infiltratie (bron: Wikipedia).

Afgelopen zomer is het nieuwe dak van de schuur ook voorzien van dakgoten, een deel van die goten laten we afwateren in de wadi. Hierdoor houden we het water in de tuin en belasten we het riool minder zwaar. Daarnaast zorgt de wadi ook voor een ander microklimaat in en rondom de wadi, we hebben al wat planten in en naast de wadi geplant. Door Carex riet, varens en Gele lis aan te planten krijgt geeft deel van de tuin straks weer een andere beleving.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Wadi ontwikkeling

We hebben nu het eerste deel van de wadi gemaakt, vlak bij de veranda. Er is één regenafvoer aangesloten op de wadi, omdat we al hebben gezien dat er heel veel water van het dak van de schuur kan komen zal de wadi nog verder doorgetrokken worden langs het huis. Uiteindelijk zal de wadi ongeveer 10 meter lang, 2 a 3 meter breed en 60 tot 80 centimeter diep worden.

We hebben de wadi uitgegraven tot op de zavellaag, die laag is voedselarm i.r.t. de omringende kleigrond en ligt ongeveer op het grondwaterniveau van de winter. Na hevige regenval zal de wadi vollopen en daarna zal het water langszaam wegzakken in de bodem en de zijkanten van de wadi. Indien er erg veel regen valt is er straks ook nog een overloop vanuit de wadi naar een lager gelegen deel van de tuin.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Het Tiny Forest

Er is dus nu nog niet veel groen te zien in het Tiny Forest, de bomen en struiken zien er wel allemaal goed uit. Geen dode takken of takbreuk na de laatste storm. Ook de mulchlaag van gehakseld stro is nog steeds aanwezig en die mulchlaag is dit jaar ook goed aangevuld door het eigen blad van het minibos. Zoals altijd met tuinieren is het weer wachten op het voorjaar om te kunnen genieten van de groei en bloei.

De ontwikkeling is gestart
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

Aanleg van de bospaden
Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

Onkruid wieden en mulchen
Onkruid wieden en mulchen

Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

Bladluis, rupsen en slakken
Rupsen in minibos

In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

Een mooie vijvert
Een mooie vijvert

In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Wadi maken gestart