Winteronderhoud 2022

17 december 2022

Het groot onderhoud voor het Schrieverswold is deze winter in december 2022 weer uitgevoerd. De grote bramenstruik was al flink onder handen genomen en 3 meter teruggedrongen, hierdoor is er nog meer ruimte voor nieuwe andere planten.

Het snoeien van de bramen was de vorige keer al een hele klus, de bosmaaier en heggenschaar hebben overuren gedraaid. In december hebben we nog niet verder gesnoeid, dat komt de volgende keer weer als we de andere kant van de bramenstruik onder handen gaan nemen.

Bosonderhoud

We hebben een aantal Red Robins verplaatst, die stonden achter de nieuwe schuur en waren uit het zicht verdwenen. Verder hebben we een paar bomen die we eerder op het veld hadden geplant verplaatst naar andere locaties in het Schrieverswold, hierdoor is er op het veld, in het Schrieverspark, meer ruimte om met de zitmaaier goed te kunnen maaien. Ook hebben de bomen straks als ze groter zijn meer ruimte om zich te ontwikkelen.

Het Tiny Forest plantvak D is ook grondig aangepakt. In het plantvak naast het huis zijn alle bramenranken afgeknipt en zijn ook de restanten van de akkerwinde uit de takken gehaald. Dit plantvak is erg nat, een aantal bomen en struiken heeft het niet gered door de natte grond. We zijn van plan om ook in dit plantvak nog een paar gestekte boswilgen te planten, dat zal in het voorjaar gebeuren.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

500 Bollen gepoot

Om meer kleur in het voorjaar in de tuin te hebben heeft Ronald 500 bollen geplant. Narcissen, tulpen en wat witte en blauwe druifjes zijn in de grond gestopt, in het Schrieverspark, langs het Tint Forest en in de rest van het Schrieverswold.

De afgelopen jaren zijn al eerder bollen geplant, door de grote van de tuin is er nog zat ruimte voor extra bollen. De komende jaren zullen we steeds weer nieuwe en andere bloembollen aanplanten.

Preloader
 • De ontwikkeling is gestart

  Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

  Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

 • Aanleg van de bospaden

  Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

  In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

 • Onkruid wieden en mulchen

  Onkruid wieden en mulchen

  Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

 • Bladluis, rupsen en slakken

  Rupsen in minibos

  In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

 • Een mooie vijvert

  Een mooie vijvert

  In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Winteronderhoud 2022