Zomer 2021

25 juli 2021

De zomer van 2021 was niet heel zonnig maar desondanks heeft het minibos zich goed ontwikkeld. In het Schrieverswold groeide het gras weer als een dolle, we hebben weer flink moeten maaien om de tuin begaanbaar te houden.

Je ziet overal vogels en insecten, bij de vijver en zelfs in het Tiny Forest vliegen grote koningslibellen. Het minibos wordt wel echt aangevallen door de Akkerwinde, met een keukenmesje snijden we de kronkelende Akkerwinde van de stammen en takken. Door een klein mesje te gebruiken en niet al te hard te trekken beschadigd de plant niet al te veel. Het is wel een dievenklusje maar we doen natuurlijk alles voor ons bos!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

De vijver

Er is ook altijd wel weer regelmatig onderhoud nodig aan de vijver. Ook de vijverplanten groeien enorm, we snoeien de Argentijnse waterpest behoorlijk en de draadalg proberen we helemaal weg te halen. De vissen zijn actief en het water is helder, we hebben geen meting gedaan maar zo op het oog is de vijver goed.

In de vijver zwemmen hele kleine stekelbaarsjes, in schooltjes. Het zijn er misschien we 50 a 60. Een aantal oudere stekelbaarjes zijn niet meer actief en sterven, dit is normaal na de paaitijd en het verzorgen van de jonge visjes. De oudere stekelbaarjes sterven dan na een levensduur van een paar jaar een natuurlijke dood.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Blaasjes

Op een eik in het Tiny Forest zitten een aantal blaasjes, of bultjes. Rood/oranje van kleur en niet heel groot. Vermoedelijk is dit van een insect, wij vermoeden een galwesp. Dit is de eerste keer dat de bultjes zichtbaar zijn, het insect hebben we zelf nog niet gespot.

Bekijk hieronder nog meer foto’s van het Schrieverswold in de zomer van 2021.

De ontwikkeling is gestart
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

Aanleg van de bospaden
Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

Onkruid wieden en mulchen
Onkruid wieden en mulchen

Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

Bladluis, rupsen en slakken
Rupsen in minibos

In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

Een mooie vijvert
Een mooie vijvert

In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Zomer 2021