Gewone vogelkers

De gewone vogelkers (Prunus padus)  is een boom uit de rozenfamilie. De vogelkers komt van nature voor in de Benelux. De naam Prunus is de Latijnse naam voor pruim en padus is het oude Latijnse woord voor de Italiaanse rivier Po. De boom heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij veel aan de rivieroever van de Po voorkwam.

De vogelkers wordt door insecten bestoven. De gewone vogelkers bloeit begin mei met sterk geurende witte bloemen. De vruchten zijn rijp in het najaar en worden door vogels en dieren graag gegeten. De gewone vogelkers kan goed groeien op verschillende grondsoorten maar doet het met name goed op vochthoudende zand- en leemgrond op open terrein en langs bosranden.

Europese vogelkers

De Prunus padus wordt ook wel de Europese vogelkers genoemd. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei. De bladeren zijn groen en de plant verliest zijn blad in de winter. De volwassen hoogte van deze grote heester is ca. 1300 cm. De vogelkers verdraagt een temperatuur tot -35 graden Celsius. De gewone vogelkers doet het goed op een niet te droge standplaats.

Wetenschappelijke naam

Prunus padus

Afmetingen

13 m hoog

Bodemtype

Een vochthoudende tot vochtige bodem, die af en toe onder mag lopen. Verdraagt kalkhoudende grond beter dan zure. De plant groeit goed op alle grondsoorten, van klei tot zand.

Bodemvocht

vochtig

Gevoeligheid voor verdichting

gevoelig

In het Schrieverswold

25 stuks aangeplant als bosplantsoen

Hoogte bij aanplant: +/- 80 cm

Verwachte hoogte na 10 jaar: 8 – 10 m

Opmerking

De gewone vogelkers is een grote heester en groeit over het algemeen in struweelranden en bosschages, maar ook in de struik- en boomlaag van rijkere bossen is deze plant te vinden. De vogelkers verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw.

Wij hebben de vogelkers ook aangeplant om meer vogels in ons minibos te krijgen, na de bloei ontwikkelt de plant namelijk blauwe besachtige steenvruchten.

Ontwikkeling in het Schrieverswold

Grafiek

Op een tablet of desktop computer wordt de ontwikkeling in een grafiek weergegeven.

Leer meer in onze Tinypdia