Wilde liguster

De wilde liguster (Ligustrum vulgare) is een struikvormige plant uit de olijffamilie. De plant komt van nature voor in de Benelux en op alle continenten behalve Amerika. De wilde liguster is een snelle groeier die in de winter afhankelijk van de laagste temperatuur zijn bladeren behoudt. Omdat de plant goed tegen snoeien kan, wordt deze veel gebruikt in heggen.

De bloemen van de liguster hebben een sterke geur. Bij regelmatig gesnoeide hagen zal de plant echter meestal niet of met slechts enkele bloemen bloeien. Ongesnoeid kan hij tot 5 meter hoog worden.

De wilde liguster bloeit van juni tot augustus en heeft zwarte besjes, die voor mensen dodelijk giftig zijn, maar door vogels gegeten worden.

Gewone of wilde

Gewone of wilde liguster, is een inheemse heester die van nature vooral aangetroffen wordt op kalkhoudende bodems in Drenthe en in de duinen. Ligustrum vulgare is op natuurlijke plaatsen van bijzondere betekenis voor allerlei insecten waaronder microvlinders.

Ligustrum vulgare kan toegepast worden als haagplant. Meestal is tweemaal per jaar scheren voldoende om de haag strak te houden. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat Ligustrum vulgare voor de mens geen giftige besjes kan vormen.

Wetenschappelijke naam

Ligustrum vulgare

Afmetingen

4 – 6 m hoog

Bodemtype

Vochtige grond. Groeit goed op allerlei grondsoorten, ook op klei, leemachtige of zanderige grond.

Bodemvocht

vochtig

Gevoeligheid voor verdichting

gevoelig

In het Schrieverswold

Bij de aanleg van het Schrieverswold en het Tiny Forest hebben we 25 wilde ligusters aangeplant als bosplantsoen.

Hoogte bij aanplant: +/-60 cm

Verwachte hoogte na 10 jaar: 5 m

Opmerking

Van nature komt deze heester voor op vochtige gronden en bij voorkeur een kalkhoudende bodem. Het is de verwachting dat de wilde liguster het goed zal doen in het Schrieverswold.

Ontwikkeling in het Schrieverswold

Grafiek

Op een tablet of desktop computer wordt de ontwikkeling in een grafiek weergegeven.

Leer meer in onze Tinypdia