Zachte berk

De zachte berk (Betula pubescens) is een boom uit de berkenfamilie (Betulaceae). De plant komt van nature voor in de Benelux. De zachte berk en de ruwe berk (Betula pendula) zijn spontaan met elkaar gaan kruisen. Hierdoor is het moeilijk om soortzuivere exemplaren te vinden.

De berkenfamilie is gekenmerkt doordat de mannelijke bloeiwijzen katjes vormen. In de katjes vind je schubben en binnen die schubben een tot drie bloemen. In de mannelijke bloemen vindt je twee meeldraden waarbij de helmknoppen twee vrije helmhokken hebben, waardoor er schijnbaar vier meeldraden per bloem aanwezig zijn. De mannelijke katjes zijn steeds hangend. De vrouwelijke katjes staan aanvankelijk rechtop in de oksels van schutblaadjes.

De zachte berk bereikt een hoogte van ongeveer 20 m en bloeit van april tot mei. Berken produceren tijdens de bloei veel pollen, het zijn echte windbestuivers. De pollen zijn sterk allergeen, dat wil zeggen dat mensen last kunnen hebben van hooikoorts als gevolg van de aanraking met berkepollen.

Deze berk is één van de soorten die bloeden als ze op het verkeerde moment gesnoeid worden. De boom alleen in de zomer of herfst snoeien om bloeden te voorkomen.

Verschillen

Het verschil zien tussen onze twee inheemse berkensoorten Ruwe berk en Zachte berk is niet zo eenvoudig. De Zachte berk herken je aan een aantal eigenschappen ten opzichte van de Ruwe berk. Een heel goed kenmerk is dat bij de bladeren van de Zachte berk aan de onderzijde een beharing blijft bestaan in de oksels tussen de hoofdnerf en de zijnerven. Verder is de stam van een oudere boom duidelijk minder ruw dan bij de Ruwe berk en de takken en twijgen hebben de neiging om naar boven te wijzen en niet naar beneden door te hangen.

De zachte berk wortelt dieper dan de ruwe berk en kan goed tegen wind.

Wetenschappelijke naam

Betula pubescens

Afmetingen

20 m hoog

Bodemtype

Vooral natte tot vochtige, zure tot matig voedselrijke grond. Groeit goed op leemachtige of zanderige grond.

Bodemvocht

nat tot vochtig

Gevoeligheid voor verdichting

gevoelig

In het Schrieverswold

Bij de aanleg van het Schrieverswold en het Tiny Forest hebben we 25 zachte berken aangeplant als bosplantsoen.

Hoogte bij aanplant: +/-80 cm

Verwachte hoogte na 10 jaar: 15 m

Opmerking

Van nature komt deze landschappelijke boom voor op vochtige gronden en verdraagt ook wat venige zure bodems. In het Schrieverswold zal nog moeten blijken of de Zachte berk goed zal groeien in de kleigrond.

Ontwikkeling in het Schrieverswold

Grafiek

Op een tablet of desktop computer wordt de ontwikkeling in een grafiek weergegeven.

Leer meer in onze Tinypdia