Bosaalbes

De Bosaalbes (Ribes rubrum) is het meest productief in een gematigd klimaat, waar de winter mild is en de zomer warm en vochtig.

De struiken kunnen een hoogte van 1 tot 2 meter bereiken en hebben een uitgebreide kroon van bladeren en takken. De bladeren zijn groen en gekarteld, de takken zijn sterk maar flexibel. Bosaalbessen hebben een natuurlijke neiging tot vertakking, waardoor ze snel en efficiënt kunnen groeien.

De bloei van bosaalbes vindt plaats in het vroege voorjaar, voordat de bladeren verschijnen. De bloemen zijn kleine, roze of witachtige trossen, die aan de uiteinden van de takken groeien. De bloemen zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook belangrijk voor de vruchtzetting. Na de bloei ontwikkelen zich kleine, groene bessen die geleidelijk aan groter, rood en rijp worden.

De grondsoort voor de Bosaalbes moet vruchtbaar, vochthoudend en goed doorlatend zijn. Bosaalbessen hebben een voorkeur voor grond met een zure tot neutrale pH-waarde, hoewel ze ook kunnen groeien in iets alkalische gronden.

De Bosaalbes is redelijk resistent tegen ziekten en plagen, hoewel ze soms worden aangevallen door schimmelziekten of bladluizen. Het is belangrijk om regelmatig te inspecteren op tekenen van problemen en snel actie te ondernemen bij het detecteren van ziekten of plagen. Dit kan worden gedaan door het verwijderen van aangetaste bladeren.

Eetbaar

Bosaalbes worden voornamelijk gegeten als snack, maar kunnen ook worden gebruikt in verschillende gerechten en dranken, zoals sappen, jams, compotes, taarten en desserts. Het is een veelzijdig fruit dat goed samengaat met andere smaken, zoals suiker, room, kaneel en specerijen. Bosaalbes zijn ook populair in cocktails en wijn, waar ze worden gebruikt om een frisse smaak en kleur te geven.

Bosaalbes zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen ziekten en de gezondheid bevorderen. Bosaalbes bevatten onder andere vitamine C, foliumzuur, calcium en ijzer. Het fruit is ook laag in calorieën

Wetenschappelijke naam

Ribes rubrum

Afmetingen

1-2m hoog, een uitgebreide kroon van bladeren en takken

Bodemtype

Vruchtbare, vochthoudende en goed doorlatende grond. Voorkeur voor grond met een zure tot neutrale pH-waarde, kunnen ook groeien in iets alkalische gronden

Bodemvocht

vochtig

Gevoeligheid voor verdichting

gevoelig

In het Schrieverswold

10 stuks aangeplant als bosplantsoen

Hoogte bij aanplant: +/- 50 cm

Verwachte hoogte na 10 jaar: 1 – 2 m

Opmerking

In het Schrieverswold staat naast het nieuwe terras een oudere Bosaalbes van zo’n 1,5 meter hoog.

Ontwikkeling in het Schrieverswold

Grafiek

Op een tablet of desktop computer wordt de ontwikkeling in een grafiek weergegeven.

Leer meer in onze Tinypedia