Nieuw groen bosje

30 december 2023

Eind december 2023, het regent al dagen en de grond in het Schrieverswold is verzadigd. De temperatuur is voor december erg aangenaam, het is ongeveer 10 graden en dat is prima tuinieren als het droog is. Op de dagen dat we bezig waren in de tuin was het gelukkig droog.

Omdat de kleigrond goed verzadigd was ging het uitsteken en verplanten van een aantal groenblijvende Laurierstruiken erg eenvoudig, de planten waren alleen wel erg zwaar. De planten waren een jaar of 3 geleden aangeplant aan de zijkant van het huis bij de buren, het was nu wenselijk om de planten toch op een andere plek te planten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Het Scheidbos

In de tuin naast de vuurplaats was er de wens om een scheiding in de tuin aan te brengen. De groenblijvende Laurierstruiken waren hiervoor zeer geschikt. De planten waren inmiddels al 2 a 3 meter hoog geworden en nadat we de planten in het nieuwe Scheidbos hadden geplant was er gelijk een duidelijke scheiding in de tuin.

Extra planten

Er zijn nog 8 x Laurierkers en 3 x Hulst aangekocht en geplant waardoor het bos nog meer body kreeg. Doordat deze planten zijn geplaatst bij de vuurplaats voelt dat stuk tuin beschutter en daardoor knusser aan.

De wadi doet zijn werk

Twee jaar geleden hebben we naast het huis, voor de veranda, een greppel gegraven van ongeveer 1 meter diepte. Deze greppel is rondom aangeplant met struiken en heesters. De greppel dient als Wadi voor het opvangen van het hemelwater van het dak van het huis aan de achterkant. Door de enorme hoeveelheid water die in december 2023 is gevallen was nu goed zichtbaar dat de Wadi zijn werk doet.

Geslaagd project

Na een flinke regenbui zag je het water in de wadi stijgen tot ongeveer 20 centimeter van de rand, een dag later zag je dat het water langszaam werd opgenomen in de grond en ongeveer 20 centimeter daalde, bij een nieuwe regebui steeg het water in de Wadi weer snel maar bleef wel ruim onder de rand. Het is dus een geslaagd Wadi-project geweest.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Groenblijvers van begin dit jaar groeien goed

In maart 2023 hebben we een hele strook groenblijvende heesters aangeplant als scheiding met de buren. De Laurier, Laurierkers en Glansmispel (Red Robin) zijn het afgelopen jaar ongeveer 40 a 50 centimeter gegroeid. De verwachting is dat de groene scheiding met deze planten over 2 jaar echt zijn werk zal doen en de inkijk bij de buren en vice versa zal voorkomen.

De ontwikkeling is gestart
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

Aanleg van de bospaden
Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

Onkruid wieden en mulchen
Onkruid wieden en mulchen

Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

Bladluis, rupsen en slakken
Rupsen in minibos

In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

Een mooie vijvert
Een mooie vijvert

In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Nieuw groen bosje