Wilde kardinaalsmuts

De Wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) is een plant die niet alleen esthetische waarde toevoegt aan onze natuurlijke omgeving, maar ook een interessante geschiedenis en diversiteit van gebruik met zich meebrengt.

Taxonomie

Voordat we dieper ingaan op de kenmerken en vereisten van de Wilde kardinaalsmuts, is het essentieel om te begrijpen waar deze plant thuishoort in de wereld van de botanische classificatie. Deze plant behoort tot het plantengeslacht Euonymus en de familie Celastraceae.

Koninkrijk: Plantae (Planten)
Familie: Celastraceae (Kardinaalsmutsfamilie)
Geslacht: Euonymus
Soort: Euonymus europaeus

Deze plant wordt vaak aangeduid met verschillende gemeenschappelijke namen, waaronder Wilde kardinaalsmuts, Kardinaalsmuts, Spindle Tree, of Europese Kardinaalsmuts. De wetenschappelijke naam Euonymus europaeus wijst op zijn Europese oorsprong en bekendheid.

Kenmerken van de Wilde kardinaalsmuts

De Wilde kardinaalsmuts is een opvallende struik of kleine boom die vaak een hoogte van 3 tot 6 meter bereikt. Het onderscheidende kenmerk van deze plant is de opvallende vruchten die in de herfst verschijnen. Deze vruchten zijn roze of roodachtige capsules die opvallen in het landschap en een opvallend contrast vormen met het groene gebladerte.

De bladeren van de plant zijn elliptisch van vorm en hebben een diepe, heldergroene kleur. In de herfst veranderen de bladeren in prachtige tinten geel, oranje en rood, waardoor de plant nog aantrekkelijker wordt voor landschapsdoeleinden.

De bloemen van de Wilde kardinaalsmuts zijn klein, onopvallend en groenig van kleur. Ze bloeien in het voorjaar en trekken insecten aan voor bestuiving. Na de bestuiving ontwikkelen zich de opvallende vruchten die, zoals eerder vermeld, de meest in het oog springende eigenschap van de plant zijn.

Wetenschappelijke naam

Euonymus europaeus

Afmetingen

3 – 6 m hoog

Bodemtype

Vochthoudende, voedselrijke bodem die slechts kort onder mag lopen. Tevens een voorkeur voor de zwaardere grondsoorten met een neutrale tot basische zuurgraad (pH = 6 tot 7).

Bodemvocht

Nat tot vochtig

Gevoeligheid voor verdichting

Gevoelig

Gewenste bodem en omgeving

De Wilde kardinaalsmuts gedijt het beste in bepaalde bodem- en omgevingsomstandigheden. Het begrijpen van deze vereisten is essentieel voor succesvolle teelt en groei.

1. Bodem: De Wilde kardinaalsmuts gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige bodems. Het is niet bijzonder kieskeurig als het gaat om bodemtype en kan groeien in zowel zandige als kleiachtige gronden. Het belangrijkste is dat de bodem niet te nat of te droog mag zijn. Een pH-waarde in het neutrale tot licht zure bereik (pH 6-7) is ideaal voor deze plant.

2. Omgeving: De Wilde Kardinaalsmuts is van nature te vinden in Europa, van het Middellandse Zeegebied tot Scandinavië. Het gedijt goed in gematigde klimaten en kan temperaturen verdragen tot -15°C. Deze plant groeit het best in volle zon tot halfschaduw, hoewel het ook kan overleven in schaduwrijke omstandigheden. Het is bekend dat het zich verspreidt en zichzelf uitzaait in bosranden, houtwallen en graslanden.

Ideale standplaats

Het selecteren van de juiste standplaats voor de Wilde kardinaalsmuts is cruciaal voor het garanderen van gezonde groei en bloei. Hier zijn enkele overwegingen bij het kiezen van de ideale locatie voor deze plant:

1. Zonlicht: Zoals eerder vermeld, gedijt de Wilde kardinaalsmuts het beste in volle zon tot halfschaduw. Kies een locatie waar de plant gedurende de dag voldoende zonlicht krijgt, bij voorkeur minstens 6 uur per dag.

2. Beschutting: Deze plant is relatief winterhard, maar jonge exemplaren kunnen profiteren van enige bescherming tegen koude wind. Planten langs een schutting of in de buurt van andere bomen en struiken kunnen helpen om deze bescherming te bieden.

3. Bodemvoorbereiding: Zorg ervoor dat de bodem goed wordt voorbereid door te graven en organisch materiaal toe te voegen om de drainage te verbeteren. Een goede start is essentieel voor gezonde groei.

4. Ruimte: Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de Wilde kardinaalsmuts en zorg voor voldoende ruimte tussen planten als je er meerdere in je landschap wilt opnemen.

In het Schrieverswold

We hebben in het Tiny Forest en de andere plantvakken 25 x de Wilde kardinaalsmuts als bosplantsoen aangeplant.

Hoogte bij aanplanten in 2019: +/- 70 cm

Verwachte hoogte na 10 jaar: 3 – 5 m

Opmerking

In het eerste jaar hadden de planten maar enkele bloemen, in het vierde jaar bloeiden de heesters al voluit en waren de planten al ongeveer 2 meter hoog.

Ontwikkeling in het Schrieverswold

Grafiek

Op een tablet of desktop computer wordt de ontwikkeling in een grafiek weergegeven.

Leer meer in onze Tinypdia