Tiny Forest 4 jaar oud

16 november 2023

Het Tiny Forest Schrieverswold in Warffum is inmiddels 4 jaar oud. Het minibos is de laatste jaren enorm gegroeid, veel planten zijn al meer dan 7 meter hoog. De meeste plantensoorten in de verschillende plantlagen van het Tiny Forest doen het goed. De biodiversiteit is toegenomen in de omgeving van het bos, met name het aantal vogels dat zich in het minibos bevind is toegenomen.

Na 4 jaar is er ook aardig wat in de omgeving van het Tiny Forest aangepast, we hebben extra boswilgen en schietwilgen gestekt. Hier en daar hebben we zaailingen van de zwarte els verplaatst en er zijn veel vlinderstruiken in de tuin toegevoegd. Verder op deze pagina staat een globale tijdlijn van de afgelopen 4 jaar m.b.t. de ontwikkeling in en rondom het minibos in het Schrieverswold.

Schrieverswold | Plantdag afwerking | Plantvak B2023

Een Tiny Forest: Het groene juweel voor biodiversiteit en klimaatbestendigheid

In een wereld waar verstedelijking en klimaatverandering een steeds grotere rol spelen, is het behoud van groene ruimtes van cruciaal belang. Een opvallend initiatief dat hieraan bijdraagt, is het Tiny Forest. Dit concept heeft in korte tijd wereldwijd aandacht en erkenning gekregen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos op een klein oppervlak, meestal niet groter dan een tennisveld. De voordelen van Tiny Forests zijn legio en omvatten onder andere een toename van biodiversiteit, een grotere bestendigheid tegen hitte stress, en de fascinerende symbiose van planten binnen deze kleine, maar levendige ecosystemen.

Toename biodiversiteit

Een van de opvallendste kenmerken van een Tiny Forest is de enorme toename in biodiversiteit. Doordat deze miniatuurwouden bestaan uit een verscheidenheid aan inheemse bomen, struiken, en bloemen, trekken ze allerlei soorten dieren en insecten aan. Vogels, bijen, vlinders, en kleine zoogdieren vinden hier een thuis. De verscheidenheid aan plantensoorten zorgt voor voedsel en schuilplaatsen, waardoor de levensvatbaarheid van de lokale fauna verbetert. Dit vergroot niet alleen de ecologische waarde van het gebied, maar biedt ook educatieve kansen voor scholen en gemeenschappen om meer te leren over de inheemse flora en fauna.

Bestrijden van de toenemende hitte stress

Een ander voordeel van Tiny Forests is hun vermogen om te helpen bij het bestrijden van de toenemende hitte stress in stedelijke gebieden. Door schaduw te bieden en de verdamping van water te bevorderen, helpen deze kleine bossen de temperatuur in de omgeving te reguleren. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in steden waar beton en asfalt de hitte absorberen en de zomers ondraaglijk warm kunnen maken. Bovendien dragen Tiny Forests bij aan de luchtkwaliteit door kooldioxide op te nemen en zuurstof vrij te geven, wat de algemene levenskwaliteit in stedelijke gebieden verbetert.

Symbiose tussen planten

Een fascinerend aspect van Tiny Forests is de onderlinge samenwerking tussen planten in dit compacte ecosysteem. Planten in deze kleine bossen werken samen door middel van een ondergronds schimmelnetwerk, ook wel het “Wood Wide Web” genoemd. Dit netwerk stelt planten in staat om voedingsstoffen en informatie met elkaar uit te wisselen, waardoor ze sterker en veerkrachtiger worden. Deze symbiose tussen planten helpt niet alleen de individuele bomen en struiken te overleven, maar versterkt het hele Tiny Forest.

Tiny Forests zijn groene juweeltjes die waardevolle bijdragen leveren aan onze stedelijke omgevingen en het milieu in het algemeen. Ze vergroten de biodiversiteit, bieden verlichting van hitte stress en demonstreren de kracht van symbiose binnen de natuur. Deze kleine bossen fungeren als groene oases die ons inspireren en aanmoedigen om zorgvuldiger met onze planeet om te gaan. Als we meer Tiny Forests creëren, kunnen we de voordelen van deze natuurlijke wonderen verspreiden en tegelijkertijd een gezondere, duurzamere toekomst voor onszelf en komende generaties bevorderen.

Foto- en filmtijdlijn

2019

Voorbereidingen voor de aanleg van een nieuw Tiny Forest. In september is de cursus “Tiny Forest plantmethode” van het IVN gevolgd, daarna het veld- en bodemonderzoek gedaan en de plantenlijst is samengesteld. In november is de grond voorbereid met een graafmachine. Er is ongeveer 250 kubieke meter grond gemengd met stro en compost. Er zijn 3 plantvakken gemaakt, één daarvan is een officieel Tiny Forest van ongeveer 185 vierkante meter geworden.

Op 16 november 2019 is het bosplantsoen aangeplant in de plantvakken en is de groei van het minibos gestart.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

2020

In 2020 kwamen voor de eerste keer de bladeren aan de jonge planten. In het voorjaar bloeide de eerste struiken en heesters, de prachtige bloemen van de vogelkers en gelderse roos waren duidelijk zichtbaar. In de zomer is er een nieuwe vijver aangelegd in het Schrieverswold, vlak naast het Tiny Forest.

Verder hebben we enorm veel bramen en brandnetels gesnoeid, niet alles hoeft gelijk weg maar grote delen van de tuin waren volledig overwoekerd door deze stikstof minnende planten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

2021

In dit jaar is het minibos enorm gegroeid. De grote bomen schoten echt de lucht in. De zwarte els en de ratelpopulier waren al snel 3 a 4 meter hoog, en dat na pas anderhalfjaar! De bospaden hebben we verder onderhouden door daar wel opschot weg te snoeien. In het bos zelf hebben we akkerwinde verwijderd zodat de planten een betere kans krijgen.

Natuurlijk is ook dit jaar weer het nodige snoeiwerk uitgevoerd, het hoge gras, de bramen en de brandnetels zijn veelvuldig onderhanden genomen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

2022

Het jaar 2022 was toch wel grotendeels het jaar van de wadi. Om hemelwater af te voeren is besloten om een wadi te maken naast het huis aan de achterzijde bij de tuin, de regenpijp is direct op de wadi aangesloten zodat de wadi grote hoeveelheden water kan bergen en de tuin niet overal drassig word. De wadi is in een aantal etappes gegraven. In de zomer van 2022 was het graafwerk klaar en zijn de laatste planten in en rondom de wadi aangeplant. In de wadi zijn gele lissen geplant, daarvan hadden we er genoeg op een andere plek in de tuin staan. Rondom de wadi zijn vlinderstruiken, red robins, varens en mansbloed (hertshooi) geplant.

Het Tiny Forest is ook dit jaar weer flink doorgegroeid, het is inmiddels een dicht bos waardoor de akkerwinde ook minder kans heeft gekregen. Naast de wadi is in het veld ook het Schrieverspark ontstaan. Daar hebben we kleine bomen uit de tuin naartoe verplant zodat er een klein parkje ontstaat met esdoorns, zoete kers, essen en andere bomen en heesters.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

2023

Dit jaar was er bijna geen onderhoud nodig aan en om het minibos, we hebben alleen de bospaden gemaaid en onhandig groeiende takken ingekort. De aandacht is met name uitgegaan naar het aanplanten van groenblijvende heesters om een betere afscheiding (qua zicht) te maken met de buren. In de tuin zijn diverse soorten laurier geplant zodat er een kleurrijk en permanent groene afscheiding ontstaat. Gemengd met de laurier zijn ook nog glansmispels (red robin) gepland, deze kleuren in het voorjaar mooi rood en bloeien wit.

In de tuin is ook een moestuin aangelegd, om dat mogelijk te maken zijn eerst heel veel bramen verwijderd. De moestuin heeft het goed gedaan dit eerste jaar. Aan het einde van de zomer is er nog een nieuwe overkapping in de tuin gebouwd. Daar kunnen we voortaan lekker droog en uit de wind schuilen of juist van het avondzonnetje genieten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
0
inheemse soorten
0
planten
0
nieuw bos
2019
De ontwikkeling is gestart
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

Aanleg van de bospaden
Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

2020
Onkruid wieden en mulchen
Onkruid wieden en mulchen

Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

Bladluis, rupsen en slakken
Rupsen in minibos

In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

Een mooie vijvert
Een mooie vijvert

In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

Bramen verwijderen
Bramen verwijderen

Eind oktober was het weer tijd om lekker te snoeien in het Schrieverswold, niet in het Tiny Forest natuurlijk! De bramen waren deze keer weer eens aan de beurt. Er is 75 vierkante meter bramenvrij gemaakt en ’s avonds brandde het lekker op het kampvuur. Sorry voor de CO2…

Nog meer bramen gesnoeid
Nog meer bramen gesnoeid

En ook weer in december is er een stuk van +/- 40 meter bij 3 meter van de bramen ontdaan. Dit stuk grond was twee jaar geleden gewoon nog begaanbaar maar was inmiddels weer gekaapt door de bramen. We hebben een flinke berg gemaakt die we in het voorjaar gaan verbranden.

2021
Zonnige winterdagen
Zonnige winterdagen

Eind februari 2021 lag er eerst een pak sneeuw in Nederland en in het weekend daarna werd het zonnig en 17 graden. Dat was een goed moment om flink te tuinieren in het hoge noorden, wederom veel bramen gesnoeid en een mooie compostberg ervan gemaakt. De eerste knoppen zitten al aan de planten, laat het voorjaar maar komen!

Maaien en zaaien
Maaien en zaaien

Nog net voordat de planten echt gaan groeien hebben we ook een deel van de tuin eens goed gemaaid. De grote graspollen zijn voor het huis verwijderd in de hoop dat meer bloemen en kleine struiken een kans krijgen om zich dit jaar te laten zien. Dit jaar zullen we in de vrijgekomen grasvlaktes ook nog bloemen zaaien en bollen planten bij de boomspiegels.

Beperkte snoei
Beperkte snoei

In het Tiny Forest is het hoge gras en de tarwe gesnoeid. Door het gebruik van tarwe stro komen er nu nog af en toe wat plukken tarwe naar boven in het minibos. Ook het gras blijft sterk groeien. Door het gras te snoeien krijgen de kleinere planten genoeg licht en zullen die zich beter ontwikkelen. Alleen in plantvak A, het officiële Tiny Forest, is het hoge gras gesnoeid. Verder laten we het bos met rust, geen snoei van de aangeplante planten.

Tuinpaden maaien
Tuinpaden maaien

In het Schrieverswold groeit veel en hoog gras. De tuin is enigszins verwilderd en door wandelpaden aan te leggen is de tuin minder chaotisch. We hebben paden gemaaid door het hoge gras, de wandelpaden meanderen door de tuin. Je kan nu alle mooie plekjes in het Schrieverswold en rondom het Tiny Forest weer goed bereiken.

0 kg
compost
0 kg
gehakseld stro
0
stro (mulch)

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Tiny Forest 4 jaar oud
Groei & Bloei | Start
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Minibos

De groei van het minibos Schrieverswold is gestart in november 2019. Op deze tijdlijn zullen we ieder half jaar een foto van plantvak A in het minibos plaatsen. De foto maken we telkens vanaf dezelfde locatie en positie zodat we hopelijk een mooie serie beelden krijgen van de groei en bloei van het minibos.

Groei & Bloei | Na 3 mnd
Teken van leven in het Schrieverswold Minibos | Winter 2020

Na 3 maanden en een hele milde winterperiode komen de eerste knoppen uit. Nog niet het hele bos staat in bloei maar een aantal planten tonen al een teken van leven. Hopelijk blijft de winter zo rustig. De voorjaarsstormen Ciara, Dennis en Ellen heeft het Tiny Forest zonder problemen doorstaan.

Groei & Bloei | April 2020
Groei & Bloei | April 2020

Bijna alle planten in het Tiny Forest en de rest van het Schrieverswold hebben blad, knoppen of bloeien zelfs. Eind april 2020 stonden de planten voor het eerst in het blad, in een klein aantal planten lijkt nog geen leven te zitten. De vogelkers en vlier hebben al mooie witte bloemen, de lindes ontvouwen hun zachte bladeren.

Groei & Bloei | Mei 2020
Groei & Bloei | Mei 2020

De planten staan nu allemaal in het blad en er zijn ook weer nieuwe bloeiers bij gekomen. De Gelderse roos staat prachtig in bloei met mooie witte schermbloemen, zelfs de kleine hulsttakken hebben kleine bloemetjes. Het minibos heeft zich na 6 maanden goed ontwikkeld en blijkt goed bestand tegen het droge voorjaar van 2020.

Groei & Bloei | Juli 2020
Groei & Bloei | Juli 2020

De zomer is weer heet dit jaar en de planten zijn goed gegroeid. De gelderse roos en zwarte bes hebben veel bessen. De zwarte els heeft last van rupsen maar is wel het hardst gegroeid, ze zijn al 2 meter hoog.

Groei & Bloei | Oktober 2020
Groei & Bloei | Oktober 2020

Het eerste jaar groeien zit er bijna op, het minibos heeft het goed gedaan. De meeste planten zijn goed aangeslagen en het Tiny Forest is al op sommige plaatsen erg dicht begroeid. De herfst doet zijn intreden en de planten krijgen nu prachtige kleuren.