Wadi gerealiseerd & gras gemaaid

2 mei 2022

Het Schrieverswold kleurt weer groen en de eerste fruitbomen staan al in bloei. Het is begin mei 2022, het is een droog voorjaar. Het Tiny Forest ziet er heel goed uit, de planten krijgen allemaal weer bladeren en knoppen en zien er gezond uit.

Half april hebben we de wadi verder afgemaakt, begin mei was het tijd voor het onderhoud aan het monstergras.

Wadi

De wadi is nu af en er is genoeg ruimte om het hemelwater op te vangen uit de dakgoten van de grote schuur. Er zijn al een paar regenbuien geweest en dan stroomt de wadi goed vol maar blijft nog onder de rand. Indien er toch nog meer volume nodig is zullen we een overloop graven naar een ander, lager gelegen, deel van de tuin.

We hebben de wadi verder beplant met Carex riet, varens en diverse andere planten. Rondom de wadi en iets verder in de tuin hebben we een aantal groen blijvende planten aangeplant. Er komen ook nog vlinderstruiken, hibiscus en kleine struiken achter de wadi te staan. We hopen door wat meer diversiteit aan te brengen dat het tuinbeeld nog mooier wordt.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Onderhoud van het monstergras

Ook dit voorjaar zie je het gras weer uit de grond schieten, een klein beetje water en daar gaat het al weer. Vorig jaar zomer was het gras op veel plekken 2 meter hoog! De grasmaaier heeft het al vaak begeven en met de bosmaaier is het een behoorlijke klus. Ook dit jaar hebben we in ieder geval de wandelpaden gemaaid zodat je gemakkelijk door de tuin kan lopen.

We halen tegenwoordig het gras wel weg als we maaien, hierdoor wordt het gras minder gevoed en zal het op plekken hopelijk minder hard gaan groeien, tenminste dat hopen we.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Het minibos

In het minibos gaat het nu heel goed, de jonge bomen en struiken groeien goed en alles heeft ook deze winter weer overleefd. Er zijn veel insecten te zien in het bos en als je een tak of wat bladeren opzij doet dan zie je ook wormen, spinnetjes en pissebedden. De mulchlaag is wel wat dunner dan de eerste 2 jaar, we hebben nog wat gemaaid gras op de bodem gelegd om zo op de zonnige plaatsen wat extra te mulchen.

Het is heerlijk om nu in het voorjaar door de tuin a.k.a. “Het Schrieverswold” te lopen, bij de vijver wemelt het van de groene kikkers, onder de wilgen hoor je de bijen enorm hard zoemen en hier en daar kom je een tuintijger (kat) tegen.

Preloader
 • De ontwikkeling is gestart

  Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

  Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

 • Aanleg van de bospaden

  Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

  In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

 • Onkruid wieden en mulchen

  Onkruid wieden en mulchen

  Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

 • Bladluis, rupsen en slakken

  Rupsen in minibos

  In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

 • Een mooie vijvert

  Een mooie vijvert

  In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Wadi gerealiseerd & gras gemaaid