Ruwe berk

De ruwe berk (Betula pendula) is een populaire boom in Europa en Noord-Azië. Het is een snelgroeiende, decidue boom die tot 30 meter hoog kan worden. De stam van de ruwe berk is recht en dun, met een grijze of witte bast die afschilfert, waardoor een gerimpelde textuur ontstaat. De bladeren zijn groen en eivormig, met een scherpe punt en een gekartelde rand. In de herfst verkleuren de bladeren geel tot goudgeel. De ruwe berk is een van de eerste bomen die bloeit in het voorjaar, met katjes die groeien aan de takken voordat de bladeren verschijnen.

De Ruwe berk hoort bij de berkenfamilie, de Betulaceae, alle berken hebben de Latijnse naam Betula. Bij de berkenfamilie horen ook nog de haagbeuk (Carpinus) en de els (Alnus). In Nederland hebben we maar twee inheemse berken: de ruwe of gewone berk (Betula pendula), ook wel zilverberk genoemd en de zachte berk (Betula pubescens), die zijn al moeilijk uit elkaar te houden. Wereldwijd zijn er aanzienlijk meer soorten berken maar hoeveel is onduidelijk.

Een makkelijke en handige boom

De ruwe berk wordt vaak gebruikt als straatboom of als sierboom in parken en tuinen. Het is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een boom die snel groeit en weinig onderhoud vereist. Deze berk is ook een goede keuze voor gebieden met zure grond en kan zelfs in schaduwrijke gebieden groeien.

De ruwe berk is ook een belangrijke boom voor de natuur. Het biedt onderdak aan een verscheidenheid aan dieren, waaronder vogels, eekhoorntjes en vlinders.

Ziektes bij de Ruwe berk

Er zijn een aantal ziektes en plagen die de boom kunnen aantasten, zoals de berkenbladroller en berkenbeteeltor. Ook kan de boom last hebben van berkenrost, een schimmelziekte die de bladeren van de boom aantast. Er zijn echter manieren om deze problemen te bestrijden, zoals het snoeien van besmette delen van de boom.

Wetenschappelijke naam

Betula pendula

Afmetingen

30 m hoog

Bodemtype

Vooral natte tot vochtige, zure tot matig voedselrijke grond. Groeit goed op leemachtige of zanderige grond.

Bodemvocht

nat tot vochtig

Gevoeligheid voor verdichting

gevoelig

In het Schrieverswold

Bij de aanleg van het Schrieverswold en het Tiny Forest hebben we 25 ruwe berken aangeplant als bosplantsoen.

Hoogte bij aanplant: +/-80 cm

Verwachte hoogte na 10 jaar: 15 m

Opmerking

Van nature komt deze  boom voor op vochtige gronden en verdraagt ook wat venige zure bodems. In het Schrieverswold is de verwachting dat deze plant het goed zal doen. In de omgeving komen ook een aantal ruwe berken voor.

Ontwikkeling in het Schrieverswold

Grafiek

Op een tablet of desktop computer wordt de ontwikkeling in een grafiek weergegeven.

Leer meer in onze Tinypdia