Eenstijlige meidoorn

De Eenstijlige Meidoorn (Crataegus monogyna) is een inheemse struik die overal ter wereld te vinden is. Het is een bescheiden en vaak over het hoofd geziene plant, maar het verdient meer aandacht dan het meestal krijgt. Deze veelzijdige struik heeft niet alleen een rijke geschiedenis in de traditionele geneeskunde, maar is ook een waardevolle aanvulling op tuinen, parken en natuurlijke landschappen.

Taxonomie

De Eenstijlige Meidoorn behoort tot het plantengeslacht Crataegus, dat deel uitmaakt van de familie Rosaceae. Deze familie staat bekend om het omvatten van veel soorten fruitbomen en struiken, waaronder appels, peren en aardbeien. Binnen het geslacht Crataegus zijn er meer dan duizend soorten meidoorn bekend. De Eenstijlige Meidoorn, of Crataegus monogyna, wordt vaak onderscheiden door zijn karakteristieke kenmerken, maar het kan soms moeilijk zijn om hem te onderscheiden van andere soorten meidoorn.

De wetenschappelijke naam ‘Crataegus monogyna’ is afgeleid van het Griekse woord ‘krataigos,’ wat ‘sterk’ betekent, en ‘monogyna,’ wat verwijst naar de enkele stijl van de bloem. Dit is een belangrijk onderscheidend kenmerk, omdat de Eenstijlige Meidoorn typisch één stijl en één zaadbeginsel per bloem heeft.

Beschrijving

De Eenstijlige Meidoorn is een bladverliezende struik die meestal een hoogte bereikt van 3 tot 6 meter. Het heeft een compacte groeivorm en vertoont doornen op zijn takken, wat vaak tot de naamgeving heeft geleid. De bladeren zijn diep ingesneden met scherpe tanden en hebben een donkergroene kleur. In de lente komen de kleine, witte bloemen tevoorschijn in clusters en worden gevolgd door de ontwikkeling van rode vruchten, die in de herfst rijpen. Deze vruchten zijn doorgaans rond of ovaal van vorm en kunnen een diameter van ongeveer 1 cm bereiken. De vruchten van de Eenstijlige Meidoorn zijn voedzaam en worden vaak gegeten door vogels en andere dieren.

Ideale bodem en standplaats

De Eenstijlige Meidoorn gedijt goed in verschillende bodemsoorten en klimaten, maar er zijn bepaalde voorkeuren die moeten worden overwogen bij het kweken van deze struik.

Bodem: De Eenstijlige Meidoorn geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond. Het groeit het beste in licht zure tot neutrale grond, met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Zorg voor een bodem die rijk is aan organisch materiaal, en verbeter de drainage als de grond te compact is.

Zonlicht: Deze kleine boom gedijt in volle zon tot lichte schaduw. Het krijgt de beste bloei en vruchtvorming wanneer het minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag krijgt.

Voorschriften voor water: De Eenstijlige Meidoorn is redelijk droogtetolerant, maar het moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig is.

Winterhardheid: Deze struik is winterhard en kan temperaturen verdragen tot -20 graden Celsius, wat hem geschikt maakt voor de meeste klimaten.

Omgeving

De Eenstijlige Meidoorn gedijt goed in verschillende omgevingen en is een veelzijdige aanvulling op verschillende landschappen. Hier zijn enkele ideeën over waar u deze prachtige struik kunt planten:

Tuinen: De Eenstijlige Meidoorn kan worden gebruikt als een solitaire struik in uw tuin, als een haag, of zelfs als onderdeel van een gemengde border. Het voegt structuur en schoonheid toe aan uw buitenruimte.

Natuurlijke landschappen: In natuurlijke landschappen, zoals parken en bossen, kan de Eenstijlige Meidoorn bijdragen aan de biodiversiteit door vogels en andere dieren aan te trekken met zijn vruchten en beschutting.

Nutstuinen: U kunt de vruchten van deze plant gebruiken om jam, gelei, en zelfs wijn te maken. Daarom is het een waardevolle toevoeging aan nutstuinen.

Wildtuinen: Als u een wildtuin hebt of een wilde hoek in uw tuin wilt creëren, kan de Eenstijlige Meidoorn een waardevol onderdeel van de natuurlijke omgeving zijn.

Wetenschappelijke naam

Crataegus monogyna

Afmetingen

10 m hoog

Bodemtype

Bodemvaag, verlangt een relatief voedselrijke bodem. Heeft een voorkeur voor neutrale tot basische grond (ph = 7 – 9)

Bodemvocht

nat tot vochtig

Gevoeligheid voor verdichting

gevoelig

In het Schrieverswold

Bij de aanleg van het Schrieverswold en het Tiny Forest hebben we 25 meidoorns aangeplant als bosplantsoen.

Hoogte bij aanplant: +/-80 cm

Verwachte hoogte na 10 jaar: 5-7 m

Let op

De meidoorn heeft nare stekels waar je flink last van kan hebben

Opmerking

In het Schrieverswold groeit deze kleine boomsoort prima in de kleigrond. Er stonden ook al enkele meidoorns op het perceel voordat we het minibos hebben aangeplant. In het Tiny Forest groeien de meidoorns met name aan de randen van het bos.

Ontwikkeling in het Schrieverswold

Grafiek

Op een tablet of desktop computer wordt de ontwikkeling in een grafiek weergegeven.

Leer meer in onze Tinypdia