Rode kornoelje

De Rode kornoelje (Cornus sanguinea) is een opvallende heester die inheems is in Europa en Azië. Deze plant staat bekend om zijn sierlijke uiterlijk en diverse toepassingsmogelijkheden in tuinen en natuurgebieden.

Taxonomie

De rode kornoelje behoort tot het geslacht Cornus en de familie Cornaceae. De wetenschappelijke naam van de plant is Cornus sanguinea. Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord “cornu,” wat “hoorn” betekent, en “sanguineus,” wat verwijst naar de bloedrode kleur van de takken in de winter. De rode kornoelje deelt zijn geslacht met andere soorten kornoeljes, waaronder de bekende Cornus florida, ofwel de Amerikaanse kornoelje.

Het geslacht Cornus omvat zowel struiken als bomen, en de rode kornoelje is een van de struikachtige vertegenwoordigers. Deze plant staat bekend om zijn opvallende bladeren, bloemen en vruchten en is een veelvoorkomende keuze in tuinontwerpen vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht en onderhoudsvriendelijke eigenschappen.

Kenmerken van de Rode kornoelje

De rode kornoelje onderscheidt zich door enkele opvallende kenmerken:

1. Bladeren en takken: De bladeren van de rode kornoelje zijn tegenoverstaand, ovale tot lancetvormige en hebben een heldergroene kleur. In de herfst kunnen ze veranderen in prachtige tinten van rood en paars. Wat deze struik vooral opvallend maakt, zijn de helderrode tot paarse takken die in de winter geen bladeren dragen. Deze takken bieden een mooi contrast in de tuin en zorgen voor visuele interesse, zelfs als de meeste andere planten in rust zijn.

2. Bloemen: In het voorjaar produceert de rode kornoelje kleine, witte bloemen in schermvormige trossen. Hoewel individuele bloemen niet erg opvallend zijn, vormen ze samen aantrekkelijke clusters die bijen en andere bestuivende insecten aantrekken.

3. Vruchten: In de nazomer ontwikkelt de plant donkerblauwe tot zwarte bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze vruchten zijn niet alleen aantrekkelijk voor dieren, maar voegen ook toe aan de sierwaarde van de struik.

4. Grootte: De rode kornoelje kan een hoogte bereiken van 2 tot 4 meter en heeft een vergelijkbare spreiding. Dit maakt het een middelgrote struik die geschikt is voor zowel grote tuinen als kleinere landschappen.

Wetenschappelijke naam

Cornus sanguinea

Afmetingen

3 – 4 m hoog

Bodemtype

Voedselrijke bodem, zuurgraad bodem 6-7Ph, 

Bodemvocht

Vochtig tot nat

Gevoeligheid voor verdichting

Gevoelig

Gewenste bodem- en omgevingscondities

Om de plant succesvol te kweken, is het belangrijk om te begrijpen welke bodem- en omgevingscondities deze plant prefereert. Hier zijn enkele essentiële factoren:

Bodem: De rode kornoelje gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vochtigheid. Een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed gedraineerd, omdat deze plant gevoelig is voor wateroverlast.

Zonlicht: De plant gedijt in zowel volle zon als lichte schaduw. In gebieden met warme zomers kan wat schaduw in de namiddag gunstig zijn om de plant te beschermen tegen overmatige hitte.

Temperatuur: Deze struik is winterhard en kan temperaturen verdragen tot -25°C. Dit maakt de rode kornoelje geschikt voor diverse klimaatzones.

Vochtigheid: De kornoelje geeft de voorkeur aan een matig vochtige omgeving. Regelmatige bewatering is vooral belangrijk tijdens droge periodes, maar de plant kan enige droogte verdragen zodra hij goed is gevestigd.

Ideale standplaats

De rode kornoelje kan op verschillende manieren worden gebruikt in tuinontwerpen en landschapsarchitectuur. Hier zijn enkele populaire toepassingen en standplaatsideeën:

1. Haag: De plant kan worden gebruikt om een aantrekkelijke haag te creëren. Door regelmatig te snoeien, kunt u een dichte, natuurlijke afscheiding vormen die privacy biedt en tegelijkertijd het visuele aspect van uw tuin verbetert.

2. Natuurlijke tuin: Deze struik past goed in natuurlijke tuinontwerpen en inheemse beplantingen. Het biedt voedsel en beschutting voor lokale fauna en draagt bij aan het behoud van biodiversiteit.

3. Accentplant: Gebruik de rode kornoelje als een opvallende accentplant in uw tuin. Plant hem bijvoorbeeld als solitaire struik om een visueel middelpunt te creëren.

4. Landschapsarchitectuur: In grootschalige landschapsarchitectuur kan de kornoelje worden gebruikt om parken en recreatiegebieden te verfraaien. Zijn opvallende takken voegen visuele aantrekkingskracht toe, vooral in de winter.

5. Vogelvriendelijke tuin: Als u van vogels houdt, is de rode kornoelje een uitstekende keuze. De bessen trekken vogels aan en dragen bij aan de biodiversiteit van uw tuin.

In het Schrieverswold

We hebben in het Tiny Forest en de andere plantvakken 10 x de Rode kornoelje als bosplantsoen aangeplant. De planten doen het erg goed en dat was ook de verwachting omdat je de plant ook veel in de omgeving ziet staan..

Hoogte bij aanplanten in 2019: +/- 70 cm

Verwachte hoogte na 10 jaar: 3 – 4 m

Opmerking

De kornoeljes groeien niet alleen in het Tiny Forest, in de hele tuin (Schrieverswold) zie je kleine zaailingen staan.

Ontwikkeling in het Schrieverswold

Grafiek

Op een tablet of desktop computer wordt de ontwikkeling in een grafiek weergegeven.

Leer meer in onze Tinypdia