Voorjaar 2024

9 maart 2024

De winter is weer voorbij, en het was een zachte winter. Weinig vorst en sneeuw, wel heel veel regen en storm. De eerste knoppen zitten al aan de bomen en de krokussen en narcissen staan hier en daar in bloei. Het voorjaar 2024 is begonnen.

Het minibos is nog kaal, het speenkruid komt al weer op en hier en daar zie je een geel bloemetje. Het gras is gelukkig nog in rust, dat is ook niet te maaien op het moment want de grond is erg drassig.

Uitbreiden scheidbos

In het nieuwe scheidbos zijn weer nieuwe planten aangeplant, nog een laurier, enkele rozen en verschillende bessenstruiken. Ook een kerstboompje is meegekomen uit Rotterdam en aangeplant in het Schrieverswold Scheidbos.

Voortuin

In de voortuin gaan we het vanaf nu anders aanpakken, meer planten, minder grasmaaien en meer wilde natuur in de voortuin. We laten een deel van het gras dichtgroeien met elzenboompjes en we hebben ook in een groot deel laurier, red robin, hortensias en andere bloeiende planten gezet. De groenblijvende laurierstruiken moeten voor een deel het zicht vanaf buiten het perceel onderbreken.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Vogelgezang

In de ochtend als je door de tuin loopt hoor je zelfs in het vroege voorjaar (maart) al weer veel verschillende vogels zingen en tjilpen. De tjiftjaf, koolmees, pimpelmees en merels zijn altijd van de partij. Maar deze keer kwam er ook nog een putter voorbij, de spechten zingen niet maar die hoor je weer met hun snavel roffelen op de vogelhuisjes en de bomen.

Als het gaat schemeren komen de velduilen voorbij, geruisloos glijden ze over je hoofd.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
Groei & Bloei | Mei 2024
Groei & Bloei | Mei 2024

Het Tiny Forest is enorm gegroeid in de laatste jaren, sommige bomen zijn al meer dan acht meter hoog. De ratelpopulieren en zwarte elzen gaat het snelst de hoogte in. De bosroos neemt hier en daar het bos volledig over. De meeste planten hebben het overleefd, de zomereiken en lindes groeien minder hard en daarvan zie je hier en daar een tak verschijnen. Het minibos is nog steeds volop in de groei, hopelijk dit jaar weer een goed groeiseizoen.

Groei & Bloei | Eind 2023
Groei & Bloei | Eind 2023

In december 2023 was goed te zien hoe snel de groenblijvende heesters, die we in begin maart 2023 hadden aangeplant, waren gegroeid. De Laurier, Laurierkesr en Glansmispel (Red Robin) zijn ongeveer 40 a 50 centimeter gegroeid in minder dan een jaar! Ook rondom de Wadi is nu goed zichtbaar hoe de Vlinderstruiken, Hertshoorn, het Pampagras en de andere planten zijn gegroeid. De Wadi vervult zijn functie goed met de heftige regenbuien in december.

Groei & Bloei | Herfst 2023
Groei & Bloei | Herfst 2023

De herfstkleuren zijn weer prachtig in het Schrieverswold. De Spaanse aak in het rood en de berken in het geel, de diversiteit aan kleuren is het mooiste als er wat zonlicht op valt. De vogels foerageren in het Tiny Forest, we zien er steeds meer zoals deze keer: het Goudhaantje. De dichte begroeiing in het Tiny Forest geeft de vogels veel bescherming en er zitten veel insecten in het bos, zoals: torren, spinnen, wantsen en kervertjes.

Groei & Bloei | Zomer 2023
Groei & Bloei | Zomer 2023

Deze zomer zijn de vinderstruiken rondom de wadi goed gegroeid. De struiken zitten helemaal vol met allerlei soorten vlinders, zoals: het koolwitje, de atalanta, dagpauwoog en vosjes. De vlinderstruiken zijn zelf gestekt en vorig jaar in het voorjaar aangeplant rondom de wadi, het heeft iets meer dan een jaar geduurd voordat de struiken groot genoeg waren om boven het hoge gras uit te komen. om de nieuwe stekken een goede kans te geven is het gras rondom de struiken regelmatig met de hand weggesneden.

Groei & Bloei | Lente 2023
Groei & Bloei | Lente 2023

De lente heeft weer gezorgd voor wilderige groei en bloei in het Schrieverswold en het Tiny Forest. De Gelderse Roos staat volop in bloei in het minibos, de grote witte schermbloemen schitteren aan de takken. Later in de zomer zullen de bloemen van de Gelderse Roos uitgroeien tot grote rode bessen. De bessen van de Gelderse Roos zijn erg in trek bij de pestvogel, helaas hebben we die nog niet gespot in het Schrieverswold.

Groei & Bloei | Voorjaar 2023
Groei & Bloei | Voorjaar 2023

In april 2023 was het Schrieverswold al weer helemaal groen. De narcissenbollen en tulpenbollen bloeiden mooi, het Tiny Forest werd al weer voller en voller. Het voorjaar was nat deze keer, de planten zien er ook goed uit door al dat vocht. De eerste zonnige dagen zijn al geweest en de natuur is weer tot leven gekomen, overal hoor je ook vogels en zie je insecten. De vijver is ook weer actief, de vissen eten al weer en de kikkers geven een concert.

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Voorjaar 2024