Mei 2023

29 mei 2023

In mei 2023 stonden diverse planten mooi in bloei. De hondsroos had roze bloemen en de gelderse roos toonde weer de prachtige witte schermbloemen die later in het jaar gaan veranderen in grote rode bessen. Het voorjaar was zacht en er is genoeg regen gevallen, het Tiny Forest is weer helemaal groen.

Het maaien van het gras is een standaard activiteit geworden de laatste jaren. We maaien een aantal open stukken en paden in het hoge gras. Als het maaiwerk klaar is dan ziet het er altijd weer prachtig uit als je over de paden loopt. De meeste bloembollen zijn al weer uitgebloeid en zullen volgend jaar pas weer terug komen.

Kanibalen

De vijver is vol leven, de waterlelie is hard gegroeid en op veel leliebladeren zitten regelmatig grote groene kikkers. We zagen deze keer dat een grote dikke groene kikker een kleinere kikker op at, de pootjes spartelden nog even zichtbaar in zijn bek. Kanibalen zijn het die grote groene kikkers!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Moestuin

Astrid heeft met haar vriend een moestuin aangelegd, de bramen zijn verwijderd in het voorjaar en de grond is gespit. Eigenlijk was de voorbereiding van de moestuin iets te laat, maar het is toch nog goed gekomen. De zaadjes zijn gezaaid en de eerste plantjes steken hun kop op. Het ziet er naar uit dat de stevige klei toch geen groot probleem is voor het kiemen en de groei van de moestuinplanten.

In de moestuin is vanalles gezaaid: sla, kolen, courgette, pompoen, artisjok, bonen, aarbeien, peultjes etc. Het onkruid wordt zeer regelmatig verwijderd en de moestuin wordt vertroeteld door de makers. De moestuin ligt op een heel zonnig stuk in de tuin, op hete dagen wordt er wel wat gesproeid om de planten meer kans te geven. Een moestuin onderhouden kost veel tijd maar als het slaagt heb je er ook veel plezier van.

Groei & Bloei | Start
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Minibos

De groei van het minibos Schrieverswold is gestart in november 2019. Op deze tijdlijn zullen we ieder half jaar een foto van plantvak A in het minibos plaatsen. De foto maken we telkens vanaf dezelfde locatie en positie zodat we hopelijk een mooie serie beelden krijgen van de groei en bloei van het minibos.

Groei & Bloei | Na 3 mnd
Teken van leven in het Schrieverswold Minibos | Winter 2020

Na 3 maanden en een hele milde winterperiode komen de eerste knoppen uit. Nog niet het hele bos staat in bloei maar een aantal planten tonen al een teken van leven. Hopelijk blijft de winter zo rustig. De voorjaarsstormen Ciara, Dennis en Ellen heeft het Tiny Forest zonder problemen doorstaan.

Groei & Bloei | April 2020
Groei & Bloei | April 2020

Bijna alle planten in het Tiny Forest en de rest van het Schrieverswold hebben blad, knoppen of bloeien zelfs. Eind april 2020 stonden de planten voor het eerst in het blad, in een klein aantal planten lijkt nog geen leven te zitten. De vogelkers en vlier hebben al mooie witte bloemen, de lindes ontvouwen hun zachte bladeren.

Groei & Bloei | Mei 2020
Groei & Bloei | Mei 2020

De planten staan nu allemaal in het blad en er zijn ook weer nieuwe bloeiers bij gekomen. De Gelderse roos staat prachtig in bloei met mooie witte schermbloemen, zelfs de kleine hulsttakken hebben kleine bloemetjes. Het minibos heeft zich na 6 maanden goed ontwikkeld en blijkt goed bestand tegen het droge voorjaar van 2020.

Groei & Bloei | Juli 2020
Groei & Bloei | Juli 2020

De zomer is weer heet dit jaar en de planten zijn goed gegroeid. De gelderse roos en zwarte bes hebben veel bessen. De zwarte els heeft last van rupsen maar is wel het hardst gegroeid, ze zijn al 2 meter hoog.

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Mei 2023