Extra planten en de moestuin gemaaid

6 november 2023

Begin november hebben we extra bomen geplant in het Schrieverswold. Naast het Tiny Forest is een zomereik, twee ruwe berken en zwarte elzen geplant. In de voortuin zijn ook veel zwarte elzen aangeplant, de plantjes waren spontaan op de parkeerplaats en in het grasveld opgekomen.

In de omgeving van de oude moestuin hebben we ook vlinderstruiken en zwarte elzen aangeplant. We hopen dat de nieuwe aanplant voor nog meer diversiteit zorgt, op sommige plaatsen stonden alleen maar wilgen, door die plekken uit te breiden met bijvoorbeeld elzen en berken zal het “natuurbeeld” van de tuin verbeteren.

Weer veel gemaaid

Het gras was begin november wel erg nat, het had veel geregend, maar toch hebben we het gras gemaaid want dat was inmiddels toch te hoog geworden. Ook de moestuin is onderhanden genomen met de grasmaaier. Het was leuk om de moestuin te zien floreren dit jaar maar er werd uiteindelijk te weinig gebruik van gemaakt in relatie tot de inzet. De moestuin zal niet meer terugkomen, tijd voor wat nieuws op die plek.

Meer vogels in het bos

In het Tiny Forest en in de rest van de tuin zien we dit jaar meer vogels dan voorheen. De planten in de tuin en in het minibos zijn ook behoorlijk gegroeid de afgelopen jaren. De vele planten, bomen, struiken en heesters bieden ook veel bescherming aan de vogels en de hoeveelheid insecten is ook toegenomen.

Goudhaantje

Voor het eerst hebben we in het Tiny Forest twee goudhaantjes gezien. De vogeltjes waren druk aan het foerageren, we konden van dichtbij een filmpje maken.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
De ontwikkeling is gestart
Schrieverswold | Plantdag afwerking | Bosplantsoen close-up

Nu het minibos en de rest van het Schrieverswold is aangeplant zal het de komende wintermaanden het wortelgestel ontwikkelen. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste tekenen van groei in het voorjaar van 2020. Wij zullen in het voorjaar de eerste beelden van de ontwikkeling van het Schrieverswold op deze website tonen.

Aanleg van de bospaden
Bospaden aanleggen met houtsnippers | Schrieverswold

In december 2019 stonden de planten in de grond hun wortels te ontwikkelen. Wij zijn druk bezig geweest om de bospaden aan te leggen met houtsnippers, er is een laag van +/- 15 cm aangebracht op alle paden die rondom het bos zijn aangelegd.

Onkruid wieden en mulchen
Onkruid wieden en mulchen

Na de eerste voorjaarszon en flink wat regenbuien groeide er ook al wat onkruid in het Tiny Forest en het Schrieverswold. We hebben het onkruid losgetrokken en op de mulchlaag laten liggen, alleen de jonge bramen hebben we geheel verwijderd uit het minibos. De strolaag was al aardig ingeklonken en we hebben daarom nog een laag stro aan de mulchlaag toegevoegd. Het bos is klaar voor de zomerperiode.

Bladluis, rupsen en slakken
Rupsen in minibos

In het minibos hebben een paar planten bladluis en in een paar vlierbesstruikjes zitten wat rupsen. Alleen de naakslakken zijn niet welkom en worden voorlopig het bos uitgezet.

Een mooie vijvert
Een mooie vijvert

In het Schrieverswold was nog geen vijver, een vijver trekt veel andere insecten aan en is een prettige plek om bij te zitten. Deze zomer hebben Sven en Ronald een mooie vijvert aangelegd van ongeveer 4 x 3 meter oppervlakte met een gemiddelde diepte van 75 cm (40-100 cm). De waterplanten zijn toegevoegd en nu genieten maar…

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Extra planten en de moestuin gemaaid