Zomer 2023

28 juli 2023

In de zomer van 2023 was het heet maar ook regelmatig nat door de regen. Het (monster)gras was enorm gegroeid en moest flink gemaaid worden. De paden zijn begaanbaar gemaakt en je kon weer lekker door het Schrieverswold wandelen.

Het Tiny Forest is flink gegroeid, de elzen en populieren groeien nog steeds het beste, maar ook de berken krijgen bijna allemaal al een witte bast. De hazelaars zijn wel groot en groen maar hebben helaas nog geen hazelnootjes. In het minibos hebben de gelderse rozen al aardig wat bessen, hopelijk komen daar ook nog meer vogels op af.

Meer vogels

Het valt op dat er dit jaar veel meer kleine vogeltjes in het minibos verblijven. Je hoort de hele dag getjielp en gefladder in het bos, het zijn de tjif tjaf, houtduif, koolmees en pimpelmees die je hoort en af en toe ziet. Het bladerdek is behoorlijk dicht en omdat de planten nu ook al aardig hoog zijn geeft het Tiny Forest veel beschutting aan de vogels. Je ziet wel af en toe een kat door het bos sluipen, maar door de hoge bomen zitten de vogeltjes gelukkig veilig.

Moestuin in volle glorie

De moestuin die begin dit jaar is aangelegd staat nu in volle glorie. De moestuinplanten zijn behoorlijk gegroeid, er staat veel sla en er hangen enorme courgettes en pompoenen aan de planten. Er wordt goed gegeten uit de moestuin en zo te zien kan dat nog wel tot het einde van het jaar. Het onderhoud is wel intensief, op hete dagen spoeien en er moet regelmatig onkruid verwijderd worden. De bramen die er eerst stonden steken ook regelmatig weer de kop op.

Veel vlinders

De afgelopen jaren zijn er veel vlinderstruiken aangeplant. Veel van de vlinderstruiken zijn door Ronald gestekt en opgekweekt. Het heeft wel een mooi resultaat, de vlinderstruiken zitten in de zomer vol met diverse soorten vlinders. We hebben de volgende vlindersoorten dit jaar gezien: koolwitje, dagpauwoog, atalanta en het vosje. Helaas nog geen koninginnenpage (Papilio machaon), hopelijk zien we die ook nog een keer. In de moestuin staan dit jaar ook kolen, dat is een waardplant van onder andere de koninginnenpage, misschien is de kans op het spotten van meer vlindersoorten daardoor verhoogd.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Vlinderstruiken stekken

Het stekken van vlinderstruiken is vrij eenvoudig. Knip in het voorjaar (eind maart/begin april) bij de eerste snoei van de vlinderstruiken takken af die direct vanaf de hoofdstam zijn uitgeschoten. Knip van die takken stekken van +/- 50 centimeter, de dikte van de tak moet ongeveer de dikte van jouw pink hebben. Zorg dat er direct onderaan iedere stek een aftakking/knoop zit, snoei daarvoor aan de onderkant van de stek de tak weg totaan de knoop (= waar de eerste bladeren uit de stektak ontspringen). Knip eventuele reeds uitgegroeide zijtakken aan de stek wel af.

Laat maar een paar bladeren (per knoop) aan de stek zitten en knip grote bladeren door de helft om verdamping van vocht in de stek te beperken. Knip de bladeren bij de onderste knoop aan het einde (grondzijde) van de stek helemaal af.

Zorg dat je 2 a 3 knopen per stek hebt die verder kunnen uitlopen. Plaats de stek direct in de grond, ongeveer 15 centimeter diep. Je kan de stekken ook eerst in water wortels laten krijgen maar die wortels zijn erg teer en beschadigen snel bij het aanplanten.

Plaats de stekken op een zonnige maar wel licht vochtige plek, na ongeveer 8 a 10 weken zou je de eerste nieuwe uitlopers moeten zien verschijnen. Zorg dat je na het aanplanten van de stek niet meer tegen de stekken aanstoot, hierdoor kan je de ontwikkelde wortels namelijk beschadigen.

In de zomer kan je de uitgebloeide bloemen snoeien waardoor de plant meer energie in de groei en bloei van de plant kan steken. Snoei de vlinderstruik niet meer na september, nieuwe takken die de plant dan nog aanmaakt zullen mogelijk de vorst niet weerstaan.

Groei & Bloei | Eind 2023
Groei & Bloei | Eind 2023

In december 2023 was goed te zien hoe snel de groenblijvende heesters, die we in begin maart 2023 hadden aangeplant, waren gegroeid. De Laurier, Laurierkesr en Glansmispel (Red Robin) zijn ongeveer 40 a 50 centimeter gegroeid in minder dan een jaar! Ook rondom de Wadi is nu goed zichtbaar hoe de Vlinderstruiken, Hertshoorn, het Pampagras en de andere planten zijn gegroeid. De Wadi vervult zijn functie goed met de heftige regenbuien in december.

Groei & Bloei | Herfst 2023
Groei & Bloei | Herfst 2023

De herfstkleuren zijn weer prachtig in het Schrieverswold. De Spaanse aak in het rood en de berken in het geel, de diversiteit aan kleuren is het mooiste als er wat zonlicht op valt. De vogels foerageren in het Tiny Forest, we zien er steeds meer zoals deze keer: het Goudhaantje. De dichte begroeiing in het Tiny Forest geeft de vogels veel bescherming en er zitten veel insecten in het bos, zoals: torren, spinnen, wantsen en kervertjes.

Groei & Bloei | Zomer 2023
Groei & Bloei | Zomer 2023

Deze zomer zijn de vinderstruiken rondom de wadi goed gegroeid. De struiken zitten helemaal vol met allerlei soorten vlinders, zoals: het koolwitje, de atalanta, dagpauwoog en vosjes. De vlinderstruiken zijn zelf gestekt en vorig jaar in het voorjaar aangeplant rondom de wadi, het heeft iets meer dan een jaar geduurd voordat de struiken groot genoeg waren om boven het hoge gras uit te komen. om de nieuwe stekken een goede kans te geven is het gras rondom de struiken regelmatig met de hand weggesneden.

Groei & Bloei | Lente 2023
Groei & Bloei | Lente 2023

De lente heeft weer gezorgd voor wilderige groei en bloei in het Schrieverswold en het Tiny Forest. De Gelderse Roos staat volop in bloei in het minibos, de grote witte schermbloemen schitteren aan de takken. Later in de zomer zullen de bloemen van de Gelderse Roos uitgroeien tot grote rode bessen. De bessen van de Gelderse Roos zijn erg in trek bij de pestvogel, helaas hebben we die nog niet gespot in het Schrieverswold.

Groei & Bloei | Voorjaar 2023
Groei & Bloei | Voorjaar 2023

In april 2023 was het Schrieverswold al weer helemaal groen. De narcissenbollen en tulpenbollen bloeiden mooi, het Tiny Forest werd al weer voller en voller. Het voorjaar was nat deze keer, de planten zien er ook goed uit door al dat vocht. De eerste zonnige dagen zijn al geweest en de natuur is weer tot leven gekomen, overal hoor je ook vogels en zie je insecten. De vijver is ook weer actief, de vissen eten al weer en de kikkers geven een concert.

Groei & Bloei | Herfst 2022
Groei & Bloei | Herfst 2022

Deze herfst 2022 is het Tiny Forest bijna 3 jaar oud, het minibos is al erg groot geworden. Een flink aantal bomen is al meer dan 6 meter hoog en het bos is dicht begroeid. De bladeren van het bos beginnen al te verkleuren en zullen straks een goede mulchlaag vormen op de bodem.

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

Tijdlijnen



Tiny Forest » Minibos » Zomer 2023