Bodem- en veldonderzoek

7 oktober 2019

Naar aanleiding van de cursus rondom de plantmethode van het minibos hebben we onderzoek gedaan naar de bodem van de plantlocatie en de planten in de omgeving. Tijdens het veldonderzoek kwamen we nog bewoners uit de omgeving tegen. Deze bewoners waren geïnteresseerd en vroegen waar we mee bezig waren.

Met een gids en een smartphone in de hand hebben Sven en ik in een straal van 2 kilometer rondom de plantlocatie allerlei planten bekeken. Zo kwamen we in de tuin al veel lindes, essen, elzen en wilgen tegen. Het doel was om de bosgemeenschappen van de omgeving in beeld te krijgen.

Veldonderzoek

Met de veldgids “Speuren en vinden” van het IVN konden we bladvormen of bloemen analiseren. Dit boekje samen met de app van Pl@ntNet waren handige gereedschappen. Tijdens het veldonderzoek hebben we veel verschillende soorten bomen gezien. Dit waren bijvoorbeeld eiken, beuken, lindes, populieren en essen. Maar ook hulst en taxus groeit in de omgeving prima en dat zijn groen blijvende planten zodat het terrein minder kaal is in de winter.

De informatie uit het veldonderzoek hebben we gebruikt voor de selectie van geschikte inheemse bomen, struiken en heesters.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Bodemonderzoek

Ik via het Internet en Sven met de grondboor, dat was de verdeling van het bodemonderzoek. Sven heeft meerdere gaten van 1 meter diep geboord om de grondsoort en grondlagen te onderzoeken. Op basis van de grondmonsters werd duidelijk dat er tot +/- 80 cm diepte sprake was van klei. De klei was sterk verdicht tot 50 cm diepte. Daarnaast zag je in de grondmonsters vanaf 80 cm een lichtere kleur en een meer open structuur.

We hebben besloten om de grond te laten verbeteren tot op 1 meter diepte. Tevens zal de grond losser gemaakt worden met een graafmachine en bodemverrijkende materialen. Dat gaan we nu eerst regelen!

Ronald Zötsch

Bekijk de beelden van de voorbereiding, realisatie en ontwikkeling op onze beeldenpagina.

Grondsoortenkaart Nederland | 2006
IVN Cursus Tiny Forest® plantmethode
TinyForest plantmethode | IVN Cursus

Cursus Tiny Forest® plantmethode van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) op zaterdag 14 en 28 september 2019.

Bodemonderzoek
Schrieverswold | Grondonderzoek

Met Internet en een grondboor is onderzocht welk type grond op de locatie aanwezig is. Ook is de grondwatertrap bepaald via de website van Bodemdata.

Veldverkenning
Schrieverswold | Veldonderzoek

In een straal van 2 kilometer rondom de plantlocatie is onderzocht welke inheemse bomen, struiken en heesters er groeien. Met deze informatie is de bestellijst voor het bosplantsoen opgesteld.

Voorbereiding
Schrieverswold | Voorbereiding

Op de plek waar het Schrieverswold aangeplant ging worden groeide voor een deel nog bramen. De bramen en het hoge gras is ter voorbereiding gemaaid en daarna werd de oppervlakte van de beoogde plantlocatie afgezet met paaltjes. De planten en bewerking van de grond konden  geregeld worden.

Spullen bestellen & regelen
Schrieverswold | Bestelling | Gehakseld stro

Eindelijk waren de planten en materialen voor de grondbewerking uitgezocht, bestellen maar! De grond zou bewerkt gaan worden met een graafmachine, in de omgeving hadden we een aannemer gevonden die de Schrieverwold-grond ging voorbereiden.

Levering stro & houtsnippers
Schrieverswold | Levering stro voor mulchlaag | Oktober 2019

Een grote wagen met stro en een kiepwagen met houtsnippers kwamen langs om de materialen voor de afwerking van het nieuwe minibos af te leveren.

Schrieverswold | Veldonderzoek
Schrieverswold | Grondonderzoek
Schrieverswold | Klein blad

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

Tijdlijnen



Tiny Forest » Minibos » Bodem- en veldonderzoek