Onderhoud en voorbereiding

5 april 2021

Begin april was het koud, het voorjaar was weer even vertrokken. Tijdens dit paasweekend hebben we het onderhoud en voorbereiding gestart. We hebben weer planten aangeplant, gras gemaaid en een zelfgemaakte nestkast opgehangen. Als het voorjaar weer terugkomt is het Schrieverswold er klaar voor.

Aan de voorkant van het perceel ligt de parkeerplaats en daaraan grenzend liggen de percelen van de buren. Omdat de verschillende schuttingen, hekwerken en andere zooi het natuurlijke beeld nogal verstoren hebben we nieuwe planten geplant. Deze keer groenblijvende heesters, de glansmispel en laurier. Daarnaast hebben we ook bloeiende struiken bij de parkeerplaats geplant, in een nieuw klein plantvakje.

Holwortel

De glansmispels (Red Robin) en laurierplanten worden ongeveer 5 a 6 meter hoog. Voordat die hoogte is bereikt zal het nog wel 10 jaar duren maar er zal rondom de parkeerplaats ook in de winter meer groen stralen. Als bloeiende planten hebben we vlinderstruiken en hibiscussen aangeplant, in de kleuren wit, blauw en paars.

Zaaien door te maaien

In het Schrieverswold zijn diverse grasveldjes aanwezig. Doordat er jaren lang geen onderhoud heeft plaatsgevonden zijn er op veel plaatsen grote graspollen ontstaan. De hoge en dichte pollen verstikken de groei van andere kleinere planten, daarom hebben we de grote graspollen gemaaid. Het grasveld voor het huis is nu helemaal kort gemaaid, hopelijk komen hierdoor andere bloemen en stinsenplanten beter tot hun recht. Het onderhoud en voorbereiding is ieder jaar weer belangrijk, voor de tuin, voor het Tiny Forest, voor het hele Schrieverswold.

Holwortel

Langs de randen van de tuin en bij de boomspiegels waren er al grasvrije stukken met een lage begroeiing, hierdoor heeft de holwortel wel kans gekregen om zich te tonen. De holwortel is een papaverachtige en staat op de rode lijst, het schijnt een zeldzame plantensoort te zijn. De holwortel komt veel voor in het Schrieverswold en bloeit nu prachtig in het paars en wit.

Holwortel

De beesies

Deze keer hebben we nog geen vogeltelling gedaan, het was guur en koud en er waren niet veel momenten vrij om er goed voor te gaan zitten. De volgende keer, begin mei zal de vogeltelling in het Tiny Forest alsnog plaatsvinden.

Wel is er in de nieuwe vijver kikkerdril gespot, het dril is afkomstig van de bruine kikker. De vijver is ook al weer tot leven gekomen. Zoals ieder voorjaar in vijvers is er eerst een fase van draadalg en daarna het vergaan van de draadalg. De vijver is ontdaan van de draadalgresten, tijdens het schoonmaken verscheen er een bootsmannetje, een schrijvertje en diverse stekelbaarsjes. De waterkwaliteit ziet er goed uit, de goudvissen en goudwindes hebben de winter ook goed doorstaan.

Holwortel

Voor de vogels is er een nieuwe nestkast opgehangen, deze keer in de voortuin. De nastkast is zelfgemaakt en bedoelt voor wat grotere vogels of vogels die willen broeden in een halfopen nestkast. De nestkast is gemaakt van oude vlonderplanken en reststukken douglashout. In het Schrieverswold hangen inmiddels diverse nestkasten voor diverse vogelsoorten. Zo is er een nestkast voor een: spreeuw, boomkruiper, specht, koolmees, pimpelmees en winterkoning.

De meeste nestkasten hangen er nu bijna een jaar, hopelijk zien we dit jaar enkele bewoners.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Onderhoud en voorbereiding
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring & instellingen.
Ik Accepteer