Weer lekker tuinieren

8 maart 2020

De eerste zonnestralen van 2020 stralen op ons jonge minibos. De winter was mild maar wel erg nat. De voorjaarsstormen en langdurige regen zijn eindelijk voorbij.

Begin maart was ik weer in Groningen om Sven en Astrid te bezoeken, het Schrieverswold te bekijken en lekker te tuinieren. De verbouwing is nog in volle gang en hier en daar lagen nog bouwmaterialen in de tuin. De trampoline en een oude appelboom hebben de voorjaarsstormen niet doorstaan en de bramen komen hier en daar al weer op.

Eerst even opruimen

Bij de sloop van de oude schuur op het erf moest de inhoud van de schuur er natuurlijk uit. Oude deuren, grote palen en balken, alles is in de tuin naast het huis opgeslagen. Sven en ik hebben spullen weggegooid en opgeruimd. Hierdoor ontstond er nog meer ruimte in de tuin en we hebben een betere plek gemaakt voor de (lelijke) trampoline.

Een paar dagen na de laatste storm is plotseling een appelboom omgevallen. De wortels zijn afgescheurd van de stam en de oude boom is gelukkig precies de goede kant op gevallen. Geen schade aan het huis of andere spullen, wel erg zonde van die mooie oude boom. Helaas was de kettingzaag niet beschikbaar dus met kniptangen, een bijl en een handzaag is de boom klein gemaakt. De oude stam en dikke takken brengen misschien nog wel geld op. Het hout van deze fruitboom kan mooie nerven en tekeningen van binnen hebben.

Nog meer bos maken

We wilden nog een aantal bomen op strategische plekken planten. Zo willen we minder zien van de huizen van de buren, lantarenpalen minder in het zicht laten staan en nog wat bomen langs de paden plaatsen. We hebben ongeveer 15 stekken van wilgen aangeplant, gewoon mooie takken afgeknipt en in de natte grond gestoken.

Een aantal wilgen die we langs de paden hebben geplant zullen we over een paar jaar gaan knotten. Door de extra bomen komen de bospaden nog meer in het bos te liggen en zal je straks echt door het bos lopen en doorkijkjes op allerlei manieren ervaren. Het is alleen al leuk om dit soort dingen uit te denken en lekker in het zonnetje te tuinieren. Het totaal aantal planten is inmiddels dus gegroeid naar 780 stuks.

Tuinieren met bramen

Zoals altijd hebben we ook weer de nodige bramen onderhanden genomen, vernietigd waar nodig. Er staat nog ongeveer 250 m² oppervlakte aan bramen op het terrein, de volgende keer ga ik weer met de bosmaaier aan de slag. Tussen de bramen en struiken kwamen we nog rollen prikkeldraad en gaas tegen, ook gelijk maar afgevoerd. Het wordt steeds natuurlijker in het Schrieverswold.

Vogeltelling

Dit jaar was ik eind januari niet in Groningen, ik heb de Nationale Vogeltelling in mijn eigen tuin gedaan. Maar bij mijn bezoek in maart heb ik alsnog de vogels geteld in het Tiny Forest. De score was niet heel hoog maar dat zijn de bomen en struiken nu ook nog niet. Hieronder de vogels die ik heb gezien op 7 maart 2020 om +/- 14:30 – 15:00 uur.

  • 2 x Ekster
  • 2 x Koolmees
  • 2 x Winterkoninkje
  • 1 x Merel

Als laatste klusje heb ik het vogelhuisje voor de specht weer hersteld. Door de storm en slechte schroefjes was die nestkast naar beneden gevallen. Het huisje is weer klaar voor ontvangst van de eerste specht, ik ben benieuwd!

Ronald Zötsch

Bekijk de tijdlijn van de ontwikkeling en het beheer

Eerste groen in het Schrieverswold minibosDe eerste groei in het minibos | Tuinieren

Woldnieuws

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Meer informatie?

Nieuws categorieën

TijdlijnenTiny Forest » Minibos » Weer lekker tuinieren